Coronacrisis

Net als op uw werk de coronacrisis een grote rol speelt, heeft de coronacrisis nog veel invloed op de activiteiten binnen de NVAB. Zo is er hard gewerkt aan de derde corona-nieuwsbrief. Intern zijn we bezig met het voorbereiden van de algemene ledenvergadering in webinar-vorm. Daarnaast lopen de activiteiten rond richtlijnontwikkeling gewoon door en zijn er recent voor 3 nieuwe richtlijnen praktijktesten gehouden. Zo'n test is een zeer belangrijk onderdeel van het ontwikkelingsproces van een richtlijn, omdat de impact van de richtlijn staat of valt met de bruikbaarheid ervan in de praktijk. Ten slotte, de afgelopen jaren vulde Kees van Vliet voor u deze rubriek. Kees is op 1 april teruggetreden als directeur van de NVAB. Op 10 december organiseren we een symposium om zijn afscheid luister bij te zetten en Kees te bedanken voor zijn grote verdienste voor de NVAB. Vanaf deze editie zal ik, Gijsbert van Lomwel, als nieuwe directeur van de NVAB deze rubriek voor u vormgeven. Namens bestuur en bureau van de NVAB, stay safe and keep well.

figure 1

Kwaliteitsbureau NVAB Postbus 2113 3500 GC Utrecht

(030) 2040620

nvab@nvab-online.nl

www.nvab-online.nl

3e editie kennisnieuwsbrief Covid-19

Het coronavirus (SARS-CoV-2, beter bekend onder de ziektebenaming COVID-19) roept veel vragen op. Bij werkgevers en werknemers, maar ook bij de arboprofessionals die hen met raad en daad terzijde staan. NVAB en NCvB hebben het initiatief genomen voor de uitgave van een kennisnieuwsbrief, waarin antwoord gegeven wordt op de meest gestelde vragen. Hiermee dragen de samenwerkende deskundigen en beroeps- en brancheverenigingen voor gezond en veilig werken (NVAB, NCvB, NVVA, NVVK, BA&O, V&VN, OVAL en KOM) bij aan zo goed mogelijke kennisdeling. Dit initiatief is afgestemd met het RIVM en het ministerie van SZW ondersteunt het initiatief financieel. De nieuwsbrieven zijn te vinden op www.kiza.nl. In mei is de derde editie van deze kennisnieuwsbrief verschenen, met antwoord op 12 vragen. Om u een idee te geven van de vragen:

Wat kan ik verwachten bij herstel en re-integratie van werknemers na verblijf op de intensive care?

Is er nog nieuwe informatie over de regels rond temperatuur opnemen?

Mag de bedrijfsarts een niet-COVID-19 verklaring geven, bijvoorbeeld aan een werknemer die gaat werken in het buitenland waar zo'n verklaring vereist is?

Het Kennissysteem infectieziekten en arbeid (KIZA), dat door het NCvB wordt beheerd, is het voor de hand liggende platform om vragen te verzamelen en informatie aan de achterban ter beschikking te stellen. Voor arboprofessionals die vragen hebben over het coronavirus, is een centraal loket ingesteld. Vragen kunnen per e-mail worden ingediend bij corona@beroepsziekten.nl

Aandacht voor kennisbenutting in de praktijk - de praktijktest

Regelmatig organiseert de NVAB een zogenaamde praktijktest. Zo'n test is bedoeld om te zien hoe een richtlijn werkt in de praktijk en wat nog nodig is om beter toepasbaar te zijn. Hoe kan zo'n praktijktest eruit zien en wat levert het op? Teddy Oosterhuis, richtlijnmethodoloog bij de NVAB, licht toe: "De afgelopen maanden was er veel animo voor deelname aan de praktijktesten voor nieuwe richtlijnen: 15 bedrijfsartsen namen deel aan de test voor de herziene richtlijn Contacteczeem; er waren 29 deelnemers aan de test voor de nieuwe richtlijn Nachtwerk en gezondheid; een groep van 15 bedrijfs- en verzekeringsartsen nam deel aan de test voor de richtlijn Lage rugpijn en lumbosacraal radiculair syndroom (LRS). Dankzij de inzet van deze deelnemers zorgen we ervoor dat de richtlijnen nog beter aansluiten op de praktijk. Vermeldenswaard is daarbij dat de richtlijn LRS een gezamenlijke richtlijn voor bedrijfs- en verzekeringsartsen is." Voorbeelden van aanpassingen zijn:

Richtlijn Contacteczeem: uitbreiding met praktische aanwijzingen over het opzetten en uitvoeren van een PMO en van een Handeczeemspreekuur;

Richtlijn Nachtwerk: toevoegen van informatie over hoe je samen met de werkende kunt besluiten over het wel of niet (meer) uitvoeren van nachtwerk.

Agenda

  • 1 oktober 2020 Extra ledenbijeenkomst

  • 2 november 2020 Bedrijfsgeneeskundige dag 2020

De Bedrijfsgeneeskundige Dagen waren oorspronkelijk gepland op 14 en 15 mei. Vanwege de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus konden die toen niet doorgaan. Je kunt je nu op 2 november onderdompelen in een grote BG dag. Programma voor deze dag volgt nog.

  • 10 december 2020 Afscheidssymposium Kees van Vliet en Najaars-ALV

Het symposium De Bedrijfsarts 2040 ter gelegenheid van het terugtreden van Kees van Vliet als directeur van de NVAB is verplaatst van 2 april naar 10 december, van 15.30 tot 17.30. Voorafgaand zal tussen 13 en 15.30 ook de najaars-ALV worden gehouden.