Skip to main content
Log in

Verband tussen pijntype en arbeidsparticipatie bij personen met een dwarslaesie: resultaten van een crosssectionele studie

  • onderzoek in het kort
  • Published:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde Aims and scope

Samenvatting

Het oplopen van een dwarslaesie heeft een grote invloed op alle levensgebieden, inclusief werk. De arbeidsparticipatie onder mensen met een dwarslaesie is laag (gemiddeld 30%-35%). Dit is zorgwekkend omdat arbeidsparticipatie samenhangt met een grotere levenstevredenheid, hoger activiteitenniveau, betere algehele gezondheid en een hogere levensverwachting in deze groep.

De prevalentie van pijn onder mensen met een dwarslaesie is hoog (67-85%). In de literatuur wordt een wisselend effect van pijn op arbeidsparticipatie na een dwarslaesie gezien. In deze eerdere studies werd echter niet gekeken naar het verband tussen verschillende pijntypes tegelijkertijd en arbeidsparticipatie. Het doel van onze studie was dan ook het onderzoeken van de mogelijke verbanden tussen het hebben van pijn en de mate van pijngerelateerde beperkingen en arbeidsparticipatie.

Onze studie maakte deel uit van het ALLRISC-onderzoek, een crosssectionele studie bij personen met een langer bestaande (≥10 jaar) dwarslaesie, die rolstoelgebruiker waren en tussen de 28 en 65 jaar oud waren ten tijde van het onderzoek. Data werden verzameld tijdens een gestructureerd consult bij een revalidatiearts, een mondeling interview en door middel van een schriftelijke vragenlijst.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Ellen Roels.

Additional information

Oorspronkelijke publicatie: Roels EH, Reneman MF, Stolwijk-Swuste J, van Laake-Geelen CC, de Groot S, Adriaansen JJE, Post MWM. Relationships between type of pain and work participation in people with long-standing spinal cord injury: results from a cross-sectional study. Spinal Cord 2018;56(5):453-60.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Roels, E., Reneman, M. & Post, M. Verband tussen pijntype en arbeidsparticipatie bij personen met een dwarslaesie: resultaten van een crosssectionele studie. TBV - Tijdschr Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskd 26, 479 (2018). https://doi.org/10.1007/s12498-018-0279-5

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12498-018-0279-5

Navigation