Skip to main content
Log in

NCvB Peilstation Intensief Melden: drie leerpunten

  • Beroepsziekten
  • Published:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde Aims and scope

Samenvatting

Ongeveer 200 praktiserende bedrijfsartsen (ruim 10% van totaal aantal bedrijfsartsen in Nederland) doet mee in het netwerk Peilstation Intensief Melden (PIM). Deze bedrijfsartsen gaan systematisch na of zich beroepsziekten voordoen in hun populatie. Wanneer zij een beroepsziekte vaststellen melden zij deze anoniem aan het NCvB. De meldingen vormen een belangrijke informatiebron om inzicht te krijgen in het optreden van beroepsziekten in Nederland.1 Het mooie van PIM is bekendheid met de populatie waarin de beroepsziekten optreden: de epidemiologische noemer.2 Zodoende ontstaat een beeld van de incidentie binnen de verzorgde populatie van de PIM-bedrijfsartsen. Als de populatie een goede afspiegeling is van de Nederlandse beroepsbevolking is een redelijke schatting te maken van de incidentie van beroepsziekten. Het overgrote deel van de meldingen betreffen psychische aandoeningen, aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat en gehoorschade.

Elk jaar kunnen de PIM-deelnemers een nascholing volgen waarin zij eigen casuïstiek voorleggen. Soms gaat het om een bijzondere casus, vaker gaat het om de vraag of het om een aandoening gaat, die vermeldenswaard is als beroepsziekte. De besproken casuïstiek levert veel leerpunten op voor de deelnemers. We presenteren hier een aantal leerpunten die we hebben opgepikt in de laatste PIM-bijeenkomst in Zwolle. Deze leerpunten lijken ons namelijk ook zinvol voor de lezers van TBV.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  1. NCvB, Beroepsziekten in cijfers 2014. www.beroepsziekten.nl/publicaties.

  2. Smits PB. Een nieuw NCvB Peilstation Intensief Melden. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2008; 16: 366.

    Article  Google Scholar 

  3. Boschman JS, Brand T, Frings-Dresen M, Molen HF van der. Signaleren, melden en preventie van beroepsziekten: het zes-stappenplan voor bedrijfsartsen. Rapport NCvB, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid AMC, 2014.

  4. Sorgdrager B. Beroepsziekten door slechthorendheid. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2011; 19: 137–138.

    Article  Google Scholar 

  5. Brekelmans F. Jaarlijks enkele duizenden doden door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk: Hoogste tijd voor PAGO gevaarlijke stoffen! Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2016; 24: 197–198.

    Article  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Sorgdrager, B., Brand, T. NCvB Peilstation Intensief Melden: drie leerpunten. TBV - Tijdschr Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskd 24, 294–295 (2016). https://doi.org/10.1007/s12498-016-0114-9

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12498-016-0114-9

Navigation