Skip to main content
Log in

Werkgelegenheidsbeleid voor mensen met een arbeidshandicap: poeha en verwezenlijkingen

  • Opinie
  • Published:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde Aims and scope

Samenvatting

Twintig jaar geleden kreeg Vlaanderen de bevoegdheid over het leeuwendeel van het werkgelegenheidsbeleid voor mensen met een handicap. Tijd dus om de balans op te maken van de verwezenlijkingen en uitdagingen. Het overwegend categorale beleidskader van weleer is ingeruild voor een inclusief kader en er zijn diverse nieuwe instrumenten ontwikkeld. Er is uiteindelijk ook een nieuwe regeling voor de beschutte arbeid tot stand gekomen, maar zij is nog niet uitgevoerd. Jammer genoeg ontbreekt individueel maatwerk als sluitstuk. Een belangrijke uitdaging voor de toekomst vormt de arbeidsdeelname van bepaalde groepen met een arbeidshandicap, waaronder de verstandelijk gehandicapten, die nu al achterblijven bij de rest.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Informatie

  1. ‘De Gids op maatschappelijk gebied’ is het opinieblad van de christelijke arbeidersbeweging (nu Beweging. Net, vroeger ACW) in Vlaanderen. Zie Samoy, E. (1993) Het werkgelegenheidsbeleid ten behoeve van gehandicapten: Aan vernieuwing toe. ‘De Gids op maat schappelijk gebied’. 84e jrg, nr. 8-9, blz. 637-647. Een tussentijdse balans is te vinden in: Samoy, E. (2005) De (re-) integratie van mensen met een handicap in Vlaanderen. Tijdschrift voor Bedrijfs-en Verzekeringsgeneeskunde. 13e jrg, nr. 5, blz. 144-147. Mijn dank gaat uit naar Lina Waterplas, socioloog, voor haar kritische bijdrage aan beide artikels.

  2. Semlinger, K. & G. Schmid, Arbeitsmarktpolitik für Behinderte. Basel, Birkhäuser Verlag, 1985.

  3. Meer statistieken en beleidsontwikkelingen zijn te vinden in: Erik Samoy (2014) ‘Handicap en Arbeid. Deel I Definities en Statistieken en Deel II Beleidsontwikkelingen’ op http://www.werk.be/node/2585.

  4. Bron : FOD Economie – AD Statistiek en Economische Informatie - EAK 2011, 2e kwartaal, speciale module (cijfers voor geheel België).

  5. Voor een uitvoerige bespreking van loonkostensubsidies voor mensen met een handicap, zie: Samoy, E. & L. Waterplas (2012) Designing wage subsidies for people with disabilities, as exemplified by the case of Flanders (Belgium) Alter - European Journal of Disability Research 6e jrg., nr.2, blz. 99–109.

  6. Hufkens, T. & N. Van Mechelen (2014) ‘Van arbeidsongeschiktheid naar werk: simulaties van inactiviteitsvallen met MOTYFF’. Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck. Universiteit Antwerpen.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Erik Samoy.

Additional information

E.Samoy is doctor in de sociologie. Hij werkt als beleidsmedewerker op het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse overheid.

Correspondentieadres E-mail: erik.samoyr@telenet.be

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Samoy, E. Werkgelegenheidsbeleid voor mensen met een arbeidshandicap: poeha en verwezenlijkingen. TBV - TIJDSCHRIFT VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSGENEESKUNDE 23, 25–29 (2015). https://doi.org/10.1007/s12498-015-0013-5

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12498-015-0013-5

Navigation