Skip to main content
Log in

De weergave van het psychisch onderzoek door de verzekeringsarts

  • Voor de praktijk
  • Published:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde Aims and scope

Samenvatting

Als de verzekeringsarts een eigen psychisch onderzoek verricht, moet hij de bevindingen in zijn rapportage vastleggen. Veel verzekeringsartsen hebben moeite om dit adequaat en inzichtelijk te doen. De auteurs hebben in hun ICT-groep een format ontwikkeld die een efficiënte en kwalitatief optimale handreiking biedt aan de verzekeringsgeneeskundige praktijk. Belangrijkste kenmerken: vermijden van standaardformuleringen en zo veel mogelijk objectiveren van de be vindingen. Verder kan de verzekeringsarts zich voor de doelstelling van het onderzoek beperken tot de algemene indruk en de presentatie van cliënt en de cognitieve en affectieve functies. Het artikel besluit met een voorbeeldweergave van een verzekeringsgeneeskundig psychisch onderzoek.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. VA-standaard ‘Onderzoeksmethoden’ (bijbehorende checklist, onderdelen ‘observaties’ en ‘mentale functiestoornissen’) (Lisv, 2000).

Bronnen

  • Standaard ‘Onderzoeksmethoden’ (bijbehorende checklist, onderdelen ‘observaties’ en ‘mentale functiestoornissen’) (Lisv, 2000).

  • Richtlijn ‘Psychiatrisch onderzoek bij volwassenen’ (NVvP, 2004).

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Hans de Wolff.

Additional information

b Inmiddels wordt in het verzekeringsgeneeskundige veld nagedacht over mogelijke verbeteringen van de rapportageopzet. Zo be raadt men zich binnen UWV op de mogelijkheid dat de verzekeringsarts in zijn rapportage, die dient ter verantwoording van de oordeelsvorming, uitsluitend de essentie van de onderzoeksgegevens en de onderbouwing weergeeft; de achterliggende medische onderzoeksbevindingen en -gegevens zouden in dat geval in het medisch dossier worden opgeslagen. De in dit artikel door ons voorgestelde weergave van het eigen psychisch onderzoek staat hier los van. Het is beschreven op de huidige situatie, maar laat zich evengoed toepassen op een mogelijke toekomstige nieuwe wijze van verslaglegging. In dat geval kan de weergave van het eigen psychisch onderzoek een plek krijgen tussen de onderzoeksbevindingen in het medisch dossier.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

de Wolff, H., Croon, N., Foekens, R. et al. De weergave van het psychisch onderzoek door de verzekeringsarts. TBV - TIJDSCHRIFT VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSGENEESKUNDE 21, 424–428 (2013). https://doi.org/10.1007/s12498-013-0195-7

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12498-013-0195-7

Navigation