Skip to main content
Log in

Een introductie in de biomimetische tandheelkunde

  • Published:
Tandartspraktijk Aims and scope

Samenvatting

Misschien wel de belangrijkste ontwikkeling in de restauratieve tandheelkunde van de afgelopen 20 jaar is de overgang van mechanische naar adhesieve retentie. Deze heeft kunnen plaatsvinden door verbetering van de adhesieve technieken en de vorderingen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Deze combinatie van wetenschap, principes en technieken vormen samen de ‘biomimetische tandheelkunde’: de kunst en wetenschap van het herstellen van de mechanische, structurele en esthetische integriteit van een element. Om een element zo goed mogelijk te restaureren moeten we de natuur nabootsen en derhalve begrijpen hoe een natuurlijk element functioneert.1-3

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Afb. 1
Afb. 2
Afb. 3
Afb. 4
Afb. 5
Afb. 6
Afb. 7
Afb. 8
Afb. 9
Afb. 10
Afb. 11

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Maarten de Beer (Nijmegen 2015) is als tandarts werkzaam bij IJsselstate Tandartsen te Dieren en Tandartsenpraktijk Apeldoornseweg 59 te Arnhem. Naast zijn werkzaamheden houdt hij zich intensief bezig met adhesieve en restauratieve tandheelkunde. Momenteel volgt hij een opleiding in de biomimetische tandheelkunde. Evenals zijn mede-auteurs Mart Ramaekers en Freek Gols Linthorst behoort hij tot de oprichters van het podcast- en webinarplatform Karma (www.karmadentistry.nl).

Mart Ramaekers is in 2007 als tandarts afgestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is thans als ZZP-tandarts werkzaam. Eind 2020 opent hij met een collega een nieuwe tandartspraktijk nabij Maastricht. Hij heeft in 2018 in Los Angeles een opleiding biomimetische tandheelkunde gevolgd.

Freek Gols Linthorst studeerde in december 2016 als tandarts af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens de opleiding dacht hij altijd MKA-chirurg te willen worden, tot hij in zijn laatste jaar de mogelijkheden en uitdagingen ontdekte binnen de esthetische en restauratieve tandheelkunde. Daarbij streeft hij door toepassing van de principes van de biomimetische tandheelkunde naar duurzaamheid van zijn restauraties. Hij is werkzaam bij Staas & Bergmans in Den Bosch en bij ACCT in Amsterdam.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

de Beer, M., Ramaekers, M. & Linthorst, F.G. Een introductie in de biomimetische tandheelkunde. Tandartsprakt 41, 8–12 (2020). https://doi.org/10.1007/s12496-020-0043-8

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12496-020-0043-8

Navigation