Wordt de algemeen practicus specialist? Deze vraag stelde collega Ruud Lamp in de TP van mei dit jaar. Hij vond dat TP een vakblad voor specialisten aan het worden is. Hij onderbouwde zijn retorische vraag door te stellen dat er veel fout gaat bij het herstellen van bouwvallige dentities door een combinatie van onvoldoende voorbereiding, onkunde en zelfoverschatting bij de algemeen practici. Dat de wet van Murphy toeslaat vindt hij dan ook een logisch gevolg.

Dat heeft me aan het denken gezet en collega’s om hun mening doen vragen. De reacties kwamen los: men was het grosso modo met Lamp eens. Gewezen werd naar de opleidingen in Nederland en de grote verschillen in praktische vaardigheden. Gebrek aan patiënten en te veel studenten in Amsterdam heeft grote gevolgen. Collega’s constateren al jarenlang dat de kundigheid in het algemeen te laag is en dat de verschillen met Nijmegen en Groningen (te) groot zijn. ACTA Den Haag werd gesloten, evenals ACTA Hoorn. ACTA Almere was populaire opleidingsplaats, want daar waren tenminste genoeg studenten.

Door vergrijzing van de bevolking nemen de bouwvallige dentities alleen maar toe. Kennis/kunde bij de behandelaars en adequate dentale voorbereiding van deze groep patiënten op hun oude dag wordt almaar belangrijker. Aan zelfoverschatting lijken niet zozeer tandartsen maar vooral bestuurders van sommige opleidingen te leiden. Zodra daarop wordt gewezen kijken ze weg of gaan over op een ander onderwerp. Ze lijken de tandheelkundige behoeften van de ouder wordende patiënt niet te willen zien en tot nu toe is er (dus) ook niets aan gedaan. In ‘Den Haag’ bedenken ze maar wat, want uit ‘het veld’ komt geen visie. Intussen gaat iedereen wel mopperend mee in het uitbreiden van de bevoegdheden van HBO’ers. De opleiding is van een 2-jarige Master naar een 3-jarige Master gegaan. Het blijkt nu dat dat niet heeft geleid tot meer kundigheid onder alle afgestudeerden.

De TAP (tandarts/algemeen-practicus) moet anno nu een schaap met 5 poten zijn. Dat werd 40 jaar geleden ook van de huisarts verwacht. Diens opleiding evolueerde vervolgens van een 1-jarige opleiding tot een 4-jarige met gekwalificeerde opleiders en stageplekken.

George Orwell schreef ooit een boek met de titel Animal Farm. We hebben het destijds allemaal gelezen en dachten dat Orwell het over het communisme in Rusland had toen hij daarin schreef: ‘All animals are equal but some are more equal than others’.

We weten nu dat dit ook voor in Nederland opgeleide tandartsen geldt.

Het lijkt de hoogste tijd voor een met de huisartsenopleiding vergelijkbaar traject in de tandheelkunde.

Te beginnen in Master 3.

Wordt vervolgd (want moet een vervolg krijgen!).