Skip to main content
Log in

Mondverzorging en longontsteking bij verpleeghuisbewoners: Verslik je niet in de mondzorg bij ouderen

  • De promotie
  • Published:
Tandartspraktijk Aims and scope

Samenvatting

Verpleeghuisbewoners zijn een zeer kwetsbare groep ouderen. Zij zijn wat betreft hun verzorging en dus ook hun mondverzorging en mondgezondheid grotendeels overgeleverd aan het verzorgend personeel. Mondgezondheid speelt een belangrijke rol bij het behouden van de algemene gezondheid. Onderzoekers hebben reeds eerder meerdere verbanden gelegd tussen een slechte mondgezondheid, systemische ziektes en complicaties met betrekking tot de algemene gezondheid. Zo is parodontitis bijvoorbeeld geassocieerd met systemische ziektes zoals diabetes en reuma. En bevat tandplak micro-organismen die geassocieerd zijn met longontsteking (pneumonie). Longontsteking is een belangrijke overlijdensoorzaak bij verpleeghuisbewoners.

Vanessa Hollaar deed onderzoek naar longontsteking door verslikking en mondgezondheid bij ouderen in het verpleeghuis. In haar proefschrift betoogt ze dat slikproblemen bij zorgafhankelijke verpleeghuisbewoners een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan van een longontsteking. Ze stelt daarom dat tandartsen en mondhygiënisten in zorginstellingen meer moeten samenwerken in een multidisciplinair team.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Institutional subscriptions

Author information

Authors and Affiliations

Consortia

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Bohn Stafleu van Loghum. Mondverzorging en longontsteking bij verpleeghuisbewoners: Verslik je niet in de mondzorg bij ouderen. Tandartsprakt 39, 35–37 (2018). https://doi.org/10.1007/s12496-018-0044-z

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12496-018-0044-z

Navigation