Skip to main content
Log in

Just culture

  • Risicovol of roekeloos
  • Published:
Tandartspraktijk Aims and scope

Samenvatting

Vanuit aansprakelijkheidsoogpunt is het relevant om vast te stellen of een tandarts verwijtbaar heeft gehandeld. Alleen dan is de tandarts namelijk aan te spreken voor de financiële gevolgen van de verwijtbaarheid. Maar als de patiënt wil dat een hem overkomen schadelijk voorval niet opnieuw bij een ander gebeurt, is het nodig om inzicht te krijgen in de oorzaken van dit voorval.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Afb. 1

Bij het toedienen van een mandibulair blok wordt de naald niet volledig in het weefsel gestoken. Bij breuk kan de naald dan verwijderd worden.

Afb. 2

De opengevouwen verpakking van de gebruikte naald laat zien dat in deze casus een korte naald van 21 mm voor de mandibulaire anesthesie is gebruikt.

Afb. 3-6

De achtereenvolgende OPT’s tonen dat de injectienaald zich verplaatst. Op afbeelding 3 bevindt de naald zich ter hoogte van het vlak van occlusie. Uit afbeelding 4 blijkt dat de naald naar beneden is verplaatst (op de rand van de foto). Vanuit deze positie beweegt de naald zich naar boven en naar voren, zoals afbeelding 5 toont. Op die plaats lijkt de naald zich te stabiliseren, want tussen de afbeeldingen 5 en 6 is geen groot verschil.

Afb. 7

De naald is onder algehele anesthesie en röntgendoorlichting via de mondholte verwijderd. Mogelijk is de naald vóór de toediening van de anesthesievloeistof aangebogen. Of zou de knik door de krachtige masseter zijn veroorzaakt?

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Drs. J.M. Kreijns is tandheelkundig adviseur en tandarts niet praktiserend. Daarnaast was hij van 1990-2010 redacteur van TandartsPraktijk.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Kreijns, J. Just culture. Tandartsprakt 38, 26–29 (2017). https://doi.org/10.1007/s12496-017-0007-9

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12496-017-0007-9

Navigation