Skip to main content
Log in

Plotselinge dood na extractie

Waren antibiotica vereist?

  • Feedback post
  • Published:
Tandartspraktijk Aims and scope

Samenvatting

Beste collega,

Graag wil ik uw advies vragen over de volgende casus.

Het betreft een patiënte van 73 jaar oud. Zij kwam bij mij als nieuwe patiënt eind maart van dit jaar en had nog een restdentitie vol met apicale problemen. De medische anamnesevragenlijst heb ik bij dit bezoek meegegeven, alsmede een verzoek om de medicatielijst van mevrouw. De medicatielijst heb ik vlak voor het 2e bezoek ontvangen, de medische vragenlijst had zij nog niet ingevuld. Deze zou nog volgen. Ik heb dus alleen de belangrijkste vragen gesteld, mede afhankelijk van de medicatie die mevrouw gebruikte. (zie bijlage). In haar medische voorgeschiedenis zaten 4 herseninfarcten (hiervoor bloedverdunning ascal) maar op het moment was het rustig. Zij wilde de restdentitie nog niet geëxtraheerd hebben, want zij had volgens zeggen, geen klachten. Er is haar wel verteld dat dit niet goed voor de gezondheid was.

Drie weken later belt ze ‘s morgens op met een dikke wang rechtsboven (geen koorts), afkomstig van element 13 (erg percussiegevoelig) ontstaan in de nacht hiervoor. Ik vraag haar naar de praktijk te komen. Op de OPT die ik neem lijkt de 13 apicaal aangedaan en bevat het element een grote caviteit. Om 10 uur heb ik het element eruit gehaald en tranexaminezuur voorgeschreven. Geen bijzonderheden tijdens de extractie. ‘s Middags om 16 uur kwam ze weer langs om het uitgebreide kh-plaatje terug te plaatsen. De wang was nog van gelijke dikte. Geen koorts. Mevrouw voelde zich goed. De alveole was rustig. Ik heb wel amoxicilline voorgeschreven met het advies om dit op te halen en als de wang niet binnen een uur of wat zou slinken, in te nemen. Mevrouw heeft het antibioticum daarna niet opgehaald.

De nacht erop is mevrouw overleden. De doodsoorzaak is onbekend. Men denkt aan een herseninfarct of hartfalen. Wel was haar wang heel dik toen ze haar vonden.

Mijn patiënt heeft een voormalig huisarts in de nabije familie en deze zweert bij hoog en laag dat er verkeerd gehandeld is en dat patiënte eerder/meer/anders antibiotica had moeten krijgen om een sepsis en daaropvolgend een herseninfarct te voorkomen (kan dit de oorzaak zijn geweest??) en dat de extractie niet op deze manier had mogen plaatsvinden. Uitleg van onze kant doet hem niet van gedachten veranderen.

Heeft u advies over wat we hem het beste kunnen vertellen en hadden we in dit geval toch anders moeten handelen?

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Afb. 1

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Prof. dr. L. Abraham-Inpijn is emeritus hoogleraar Inwendige geneeskunde en Algemene pathologie aan de faculteit geneeskunde UvA, mede ten behoeve van de Tandheelkunde. Tot op heden is zij verbonden aan de Divisie A (Interne Geneeskunde) van het Amsterdams Medisch Centrum.

Voor al uw medische vragen uw patiënten betreffend, kunt u uitsluitend zélf (dus niet uw patiënten) rechtstreeks contact opnemen met prof. dr. L. Abraham-Inpijn via telefoon of fax, beide onder het nummer 020-662 73 77, of via e-mail: luzi@abraham.net

De bij dit artikel behorende literatuurlijst kan worden opgevraagd via het e-mailadres <redactie-tp@planet.nl>

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Abraham-Inpijn, L. Plotselinge dood na extractie. Tandartsprakt 36, 56–59 (2015). https://doi.org/10.1007/s12496-015-0091-7

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12496-015-0091-7

Navigation