Skip to main content
Log in

Parodontitis apicalis enmASA-score III-IV

Verwijzen naar een ziekenhuis kan wijs zijn

  • Feedback post
  • Published:
Tandartspraktijk Aims and scope

Samenvatting

Een tandarts schrijft mij:

Ik heb vanochtend een mevrouw van 37 jaar gezien waarbij ik vanwege een pijnklacht een endodontische behandeling moet starten. Zij heeft een hartoperatie ondergaan en heeft na veel complicaties nu twee mechanische hartkleppen. Zij is onder controle van een cardioloog.

Voor een SLE bezoekt zij de reumatoloog. Zij zegt allergisch te zijn voor alle antibiotica die ik opnoem, waaronder amoxicilline en mogelijk clindamycine. Daarnaast loopt ze bij een infectioloog. Tenslotte wordt ze door een internist en huisarts behandeld voor een hyperthyreoïdie.

Haar klachten zijn kortademigheid bij plat op bed liggen en bij inspanning, naast gewrichtsklachten. Voor dit alles heeft zij de volgende medicijnen: fenprocoumon, strumazol (schildklier), plaquenil (reuma), prednison, bumetanide (plaspil) en omeprazol.

De streefwaarde voor de INR ligt tussen de 3-4. Patiënt meet zelf haar INR en haar laatstbekende waarde is 3,3.

Van de cardioloog mag: ultracaïne en clindamycine als profylaxe. Over het aanpassen van de INR zegt hij niets. Hij wil liever geen paracetamol/codeïne als pijnstiller, maar zegt niet waarom en adviseert Tramadol.

De trombosedienst meldt dat ik bij de huidige INR (3,3) geen endodontische behandeling moet doen en dat ik met Vitamine K tot een lagere waarde moet komen. Ik heb echter geen idee welke waarde mevrouw wél mag hebben.

Volgens de huisarts is claritromycine veilig en heeft ze daarvoor een recept in het geval van een infectie (kuur van 7dg 2x500mg). De huisarts verwijst mij naar de behandelend internist. Daar word ik verwezen naar de infectioloog. De infectioloog geeft aan dat hij de patiënt 2 jaar geleden voor het laatst heeft gezien en juridisch gezien geen uitspraken durft te doen. Als ik aangeef dat mevrouw van hem claritromycine voorgeschreven heeft gekregen, zegt hij dat hij niet weet waarom en ook niet of ze allergisch is voor clindamycine.

Hier wordt ik niet wijzer van. Ik wil graag weten:

  1. 1.

    Welke pijnstillers mag ik voorschrijven?

  2. 2.

    Wat zijn de voorwaarden om de kanaalbehandeling te starten (profylaxe, AB-schild)?

  3. 3.

    Mag er verdoofd worden met speciale anesthesie?

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Prof. dr. L. Abraham-Inpijn is emeritus hoogleraar Inwendige geneeskunde en Algemene pathologie aan de faculteit geneeskunde UvA, mede ten behoeve van de Tandheelkunde. Tot op heden is zij verbonden aan de Divisie A (Interne Geneeskunde) van het Amsterdams Medisch Centrum.

Een feedback post is veelal geen eenmansexpeditie meer. In dit geval was overleg met klinisch farmacoloog collega dr. M. Mulder en de kritische blik van tandarts-endodontoloog Marga van Ree van grote waarde.

Voor al uw medische vragen uw patiënten betreffend, kunt u uitsluitend zélf (dus niet uw patiënten) rechtstreeks contact opnemen met prof. dr. L. Abraham-Inpijn via telefoon of fax, beide onder het nummer 020-662 73 77, of via e-mail: luzi@abraham.net

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Abraham-Inpijn, L. Parodontitis apicalis enmASA-score III-IV. TANDARTSPRAKTIJK 36, 61–65 (2015). https://doi.org/10.1007/s12496-015-0015-6

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12496-015-0015-6

Navigation