Skip to main content
Log in

Hersenabces bij myasthenia gravis

Antibioticaprofylaxe ‘vergeten’?

  • Feedback post
  • Published:
Tandartspraktijk Aims and scope

Samenvatting

Vraag van een tandarts:

‘Graag leg ik de volgende situatie aan u voor. Bij een patiënte, die 25 jaar in mijn praktijk is, heb ik een flapoperatie uitgevoerd in één interdentale ruimte. Een maand later heb ik haar voor nacontrole gezien. Alles was naar tevredenheid verlopen.

Nu, zeven maanden later, blijkt dat zij vijf dagen na deze controle opgenomen is met een epileptische aanval.

De oorzaak was een hersenabces waarvan de neuroloog/neurochirurg gezegd heeft dat dit abces het gevolg is van een bacteriëmie veroorzaakt tijdens mijn flapoperatie. Hij stelde dat patiënte AB-profylaxe had moeten hebben en dat het dan niet was gebeurd!

De eventuele noodzaak van AB-profylaxe is bij contact met de patiënt nooit aan de orde geweest, ook nooit door patiënte geopperd naar aanleiding van een mogelijk advies van de neuroloog die haar behandelt in verband met haar myastenia gravis.

Behalve dat patiënte lijdt aan myastenia gravis, heeft zij diabetes mellitus, is allergisch en heeft een hypertensie (mASA III). Deze patiënte wordt al jarenlang in mijn praktijk behandeld onder andere door de mondhygiëniste en altijd zonder AB-profylaxe.

In hoeverre had ik inderdaad ABprofylaxe moeten geven voor een tandheelkundige, bloederige ingreep? Patiënt heeft na dit incident besloten om over te gaan naar een volledige prothese. Hiervoor zijn meerdere extracties noodzakelijk, waarbij zich nu de vraag voordoet of antibioticaprofylaxe noodzakelijk is. Daarbij moet vermeld worden dat patiënte overgevoelig is voor penicillines.’

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Prof. dr. L. Abraham-Inpijn is emeritus hoogleraar Inwendige geneeskunde en Algemene pathologie aan de faculteit geneeskunde UvA, mede ten behoeve van de Tandheelkunde. Tot op heden is zij verbonden aan de Divisie A (Interne Geneeskunde) van het Amsterdams Medisch Centrum.

De bij dit artikel behorende literatuuropgave is op te vragen via het mailadres <redactie-tp@planet.nl>

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Abraham-Inpijn, L. Hersenabces bij myasthenia gravis. TANDARTSPRAKTIJK 35, 47–53 (2014). https://doi.org/10.1007/s12496-014-0108-7

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12496-014-0108-7

Navigation