Skip to main content
Log in

Ordenen helpt

Informatie verzamelen geeft al vaak antwoorden

  • Feedback post
  • Published:
Tandartspraktijk Aims and scope

‘Beste Luzi,

Ik had een tweetal vragen aan u:

De eerste vraag: Ik heb afgelopen maandag een meneer voor een eerste consult gezien waarbij ik constateerde dat er een aantal vullingen vervangen moeten worden (met anesthesie) en er moet een gebitsreiniging plaats vinden. Deze meneer heeft een uitgebreide en lastige anamnese. Hij is onder behandeling voor diabetes mellitus. Hij loopt bij een longarts, bij een neuroloog en bij de uroloog. Mijnheer kan niet plassen en heeft daarom een katheter. Of dat ontstaan is na inwendige radiotherapie voor prostaatkanker in 2006 weet ik niet. In 2009 heeft hij na een beenbreuk een longembolie gehad. Hij heeft hartkloppingen- of liever hartritmestoornissen en is kortademig bij inspanning en soms ook zo maar benauwd. Hij loopt bij de trombosedienst en het streven is zijn INR tussen 2,5-3,5 te houden (laatste waarde 2,8). Bij de neuroloog komt hij voor zijn ziekte van Parkinson. Als intoxicaties alleen alcohol: 5-6 glazen per week.

Ik zie door de bomen het bos niet meer. Wat moet ik doen om bij deze meneer zonder risico de vullingen te maken en te reinigen?

(Daarna volgt een medicatielijst met 1 5 verschillende medicamenten.)

Vraag 2: Bij een andere patiënt, ook bij de trombosedienst, eveneens met een INR streefwaarde tussen de 2,5-3,5 en waarden die meestal rond de 2,6-2,8 liggen moet ik tandsteen verwijderen. Er zal dus bloeding plaatsvinden maar er is geen sprake van heel diep subgingivaal reinigen. Ik ben bekend met het ACTA-protocol betreffende extracties en parodontale chirurgie, maar waar valt dit onder? Meneer zegt dat ’Hij dan wel de verantwoording neemt voor de bloeding’, maar ik heb hem verteld dat ik dat toch liever even navraag.’

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Prof. dr. L. Abraham-Inpijn is emeritus hoogleraar Inwendige geneeskunde en Algemene pathologie aan de faculteit geneeskunde UvA, mede ten behoeve van de Tandheelkunde. Tot op heden is zij verbonden aan de Divisie A (Interne Geneeskunde) van het Amsterdams Medisch Centrum.

De bij dit artikel behorende lijst van referenties kan opgevraagd worden via <redactie-tp@planet.nl>

Voor al uw medische vragen uw patiënten betreffend, kunt u uitsluitend zélf (dus niet uw patiënten) rechtstreeks contact opnemen met prof. dr. L. Abraham-Inpijn via telefoon of fax, beide onder het nummer 020-662 73 77, of via e-mail: luzi@abraham.net

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Abraham-Inpijn, L. Ordenen helpt. TANDARTSPRAKTIJK 34, 59–63 (2013). https://doi.org/10.1007/s12496-013-0124-z

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12496-013-0124-z

Navigation