Skip to main content
Log in

Gehechtheid en mentaliseren

De consequenties van het denken over mentaliseren voor het psychoanalytisch behandelen

  • Artikelen
  • Published:
Tijdschrift voor Psychotherapie

Samenvatting

Vanuit psychoanalytisch perspectief is het opbouwen van het mentaliserend vermogen binnen een veilige gehechtheidsrelatie bij een gezonde psychische ontwikkeling van belang. Als vormen van pathologie worden onderscheiden: processtoornissen (onvermogen om mentale representaties op te bouwen) en representatiestoornissen (het met elkaar conflicteren van mentale representaties). Het vermogen tot mentaliseren staat hier centraal en wordt opgevat als een onderliggende, gemeenschappelijke factor in alle effectieve vormen van behandeling. Ingegaan wordt op de ontwikkeling van het mentaliserend vermogen. Het vertrekpunt ligt in de biologie, het somatisch zelf, om te eindigen bij de geboorte van het psychologisch zelf, via de equivalent mode en de pretend mode. Ten slotte zal vanuit dit perspectief worden ingegaan op het veranderproces in therapie.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Mary Target.

Additional information

Bewerking: Thijs de Wolf

prof. m. target is psychoanalytica en klinisch psycholoog, hoogleraar Psychoanalyse bij University College London, directeur van de Afdeling Psychoanalyse en directeur van zowel de masteropleiding in Theoretische psychoanalytische studies als de promovendi-opleiding in Kinder- en Jeugdpsychotherapie. Ze is supervisor en begeleider van promovendi en houdt zich daarnaast ook zelf met velerlei onderzoek bezig. E-mail: m.target@ucl.ac.uk.

dr. m.h.m. de wolf is psychotherapeut, psychoanalyticus en klinisch psycholoog. Hij is hoofdopleider van de psychotherapieopleidingen in Amsterdam en werkt in de particuliere praktijk.

Dit artikel is een bewerking van de lezing van Mary Target bij het afscheidssymposium van Thijs de Wolf over het thema ‘Autonomie en verbondenheid’ op 6 juni 2014 aan de RINO Noord-Holland te Amsterdam.

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Target, M. Gehechtheid en mentaliseren. TIJDSCHRIFT PSYCHOTHERAPIE 41, 187–197 (2015). https://doi.org/10.1007/s12485-015-0028-5

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12485-015-0028-5

Navigation