Skip to main content
Log in

Centering Parenting: procesevaluatie van een cultuursensitieve variant voor moeders en kinderen tussen 0 en 4 jaar oud in een asielzoekerscentrum

  • Onderzoeksartikel
  • Published:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg

Samenvatting

Inleiding: Ouders in asielzoekerscentra (azc) voelen zich vaak onvoldoende ondersteund in hun opvoedtaak en het huidige ondersteuningsaanbod van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) sluit onvoldoende aan bij hun belevingswereld en behoeften. Centering Parenting (CPa) is een groepsaanpak van de JGZ die veel ruimte biedt voor preventie en sociale steun tracht te bevorderen. In een pilotonderzoek in een azc in Katwijk is nagegaan of uitvoering van een cultuursensitieve variant van CPa bij moeders van baby’s en peuters haalbaar is.

Methode: Er werd een procesevaluatie uitgevoerd, met als doel de compleetheid, programma-integriteit en waardering onder deelnemende moeders en JGZ-professionals te onderzoeken. Dit gebeurde aan de hand van logboeken, observaties en semigestructureerde interviews met moeders en JGZ-professionals.

Resultaten: De resultaten betreffende de programma-integriteit waren positief. Zo bleek het mogelijk om de principes en strategieën van CPa grotendeels intact te houden. De deelnemende moeders en de JGZ-professionals ervaarden de CPa-sessies eveneens als positief. De compleetheid van de uitvoering van de cultuursensitieve CPa viel echter tegen. Van de acht sessies werden er zeven uitgevoerd. Van de componenten en thema’s werden er in de babygroep respectievelijk 80 % en 45 % behandeld en in de peutergroep 50 % en 28 %.

Conclusie: Het invoeren van de cultuursensitieve variant van CPa gaat gepaard met de nodige uitdagingen, maar lijkt haalbaar en vormt een goede aanvulling op de huidige werkwijze. Aanbevolen wordt om bij de groepssamenstelling rekening te houden met de culturele achtergrond van de moeders om groepsinteractie te bevorderen. Tevens is het van belang om realistische verwachtingen te hebben van het aantal thema’s dat per sessie behandeld kan worden.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Figuur 1

Literatuur

  1. COA. Personen in de opvang uitgesplitst naar leeftijd en land van herkomst. 2019. https://www.coa.nl/nl/over-coa/bezetting/personen-in-de-opvang-uitgesplitst-naar-leeftijd-en-land-van-herkomst. Geraadpleegd op: 10 nov 2019.

  2. Kloosterboer C. Kind in het centrum: kinderrechten in asielzoekerscentra. Den Haag: Unicef Nederland; 2009.

    Google Scholar 

  3. Werkgroep Kind in Azc. Het is hier in één woord gewoon … stom!’ Onderzoek naar het welzijn en perspectief van kinderen en jongeren in gezinslocaties. 2014. http://www.kind-in-azc.nl/docs/rapport_gezinslocaties.pdf. Geraadpleegd op: 10 nov 2019.

  4. Spierenburg K, Davis O, Pronk W, Baars B van. Preventieproject asielzoekers Almere. Deel 1: probleemanalyse en interventiekeuze. Almere: Projectgroep azc Almere – De Meergaard; 2001.

    Google Scholar 

  5. Gerritsen AA, Bramsen I, Devillé W, Willigen LH van, Hovens JE, Ploeg HM van der. Physical and mental health of Afghan, Iranian and Somali asylum seekers and refugees living in the Netherlands. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol. 2006;41(1):18–26.

    Article  PubMed  Google Scholar 

  6. Merry L, Pelaez S, Edwards NC. Refugees, asylum-seekers and undocumented migrants and the experience of parenthood: a synthesis of the qualitative literature. Glob Health. 2017;13(1):75.

    Article  Google Scholar 

  7. Flegar V. Quickscan: zorg voor asielzoekerskinderen in Nederland. Den Haag: Werkgroep kind in azc; 2016.

    Google Scholar 

  8. Vlasblom E, Sleuwen BE van, Beltman M, Rijnders MEB. Evaluatie van centering parenting in Nederland. Leiden: TNO; 2016.

    Google Scholar 

  9. Resnicow K, Baranowski T, Ahluwalia JS, Braithwaite RL. Cultural sensitivity in public health: defined and demystified. Ethn Dis. 1999;9(1):10–21.

    CAS  PubMed  Google Scholar 

  10. Eldredge LKB, Markham CM, Ruiter RA, Fernández ME, Kok G, Parcel GS. Planning health promotion programs: an intervention mapping approach. San Francisco: John Wiley; 2016.

    Google Scholar 

  11. Pharos. Cultuur sensitieve zorg. https://www.pharos.nl/sensitieve-zorg-voor-gezinnen-in-de-eerste-1000-dagen/cultuursensitieve-zorg/. Hoofddorp: Pharos, 2019. Geraadpleegd op: 26 mei 2020.

  12. Bruinsma W, Konijn C. Antwoord op veelgestelde vragen over effectiviteit. Jeugd En Co Kennis. 2008;2(3):17–23.

    Article  Google Scholar 

  13. Bloomfield J, Rising SS. CenteringParenting: an innovative dyad model for group mother-infant care. J Midwifery Womens Health. 2013;58(6):683–9.

    Article  PubMed  Google Scholar 

  14. Lachman JM, Kelly J, Cluver L, Ward CL, Hutchings J, Gardner F. Process evaluation of a parenting program for low-income families in South Africa. Res Soc Work Pract. 2018;28(2):188–202.

    Article  Google Scholar 

  15. Baumann AA, Powell BJ, Kohl PL, et al. Cultural adaptation and implementation of evidence-based parent-training: a systematic review and critique of guiding evidence. Child Youth Serv Rev. 2015;53:113–20.

    Article  PubMed  PubMed Central  Google Scholar 

Download references

Dankbetuiging

Dit onderzoek werd mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw (projectnummer 736300001). We bedanken Jolanda de Jong (GGD Hollands Midden), Stichting Centering Nederland en stagiaire Janneke Vermeulen voor hun inzet en betrokkenheid. Ook bedanken we alle moeders uit het asielzoekerscentrum in Katwijk die betrokken zijn geweest bij dit onderzoek.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to N. M. C. van Kesteren.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Linden, I., van Kesteren, N.M.C., de Jong, P. et al. Centering Parenting: procesevaluatie van een cultuursensitieve variant voor moeders en kinderen tussen 0 en 4 jaar oud in een asielzoekerscentrum. Tijdschr Jeugdgezondheidsz 52, 94–99 (2020). https://doi.org/10.1007/s12452-020-00224-5

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12452-020-00224-5

Trefwoorden

Navigation