Skip to main content
Log in

Controle is goed, maar vertrouwen is beter

  • Published:
Jeugdbeleid

Samenvatting

Koning Willem-Alexander vertelde in een interview ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag dat hij van de beveiligers niet wil weten wat zijn dochters uithalen. Daar spreekt vertrouwen uit.

Vertrouwen leidt in een gezonde afhankelijkheidsrelatie tot minder controle. De wens tot meer controle leeft bij veel ouders als gevolg van excessen door social-mediagebruik van hun kinderen. De auteur haalt Elias aan waar die stelt dat als mensen begrijpen dat ze elkaar nodig hebben, ze voorzichtiger met elkaar omgaan. Ze doen dan hun best om te voorkomen dat sociale relaties beschadigd raken.

Volgens een onderzoek van Kennisnet doet hooguit een derde van de ouders actief aan mediaopvoeding en als ouders dat doen, blijken ze vooral gericht te zijn op de risico’s van het gebruik van social media. De voor jongeren zo belangrijke positieve aspecten worden door ouders in mindere mate belicht.

In een gezonde afhankelijkheidsrelaties zoals die tussen kinderen en hun ouders bestaan, is vertrouwen de basis en vindt controle met open vizier plaats, zo concludeert de auteur.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Janine Janssen.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Janssen, J. Controle is goed, maar vertrouwen is beter. Jeugdbeleid 11, 175–179 (2017). https://doi.org/10.1007/s12451-017-0155-9

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12451-017-0155-9

Navigation