Samenvatting
ACEs staat voor Adverse Childhood Experiences. ACEs zijn niet alleen de bekende vormen van mishandeling en verwaarlozing, maar ook even schadelijke andere vormen van toxische stress in gezinnen. Fysieke kindermishandeling is slechts één van de tien ACEs. Een kind dat al op jonge leeftijd wordt blootgesteld aan meerdere ACEs ondergaat neurobiologische en hormonale veranderingen, die het verouderingsproces versnellen en het immuunsysteem beïnvloeden, zo schrijven twee artsen in de Volkrant van 23 maart 2017. Uit recent onderzoek van TNO blijkt het ook in Nederland te gaan om een veelvoud van het aantal mishandelde kinderen. De langetermijngevolgen zijn dramatisch. De traditionele kinderbescherming heeft hierop geen antwoord. In dit artikel gaat de auteur in op kinderbescherming als kinderbeschadiging, de betekenis van kinderrechten en (ACEs)wetenschap voor de structurele preventie van kindermishandeling en de opkomst van de internationale ACEsbeweging.
Dit artikel krijgt een vervolg in het aanstaande septembernummer van Jeugdbeleid.
This is a preview of subscription content, access via your institution.
Dankbetuiging
De auteur bedankt Annette van der Knaap voor haar redactionele commentaar op een eerdere versie van dit artikel.
Author information
Authors and Affiliations
Corresponding author
Additional information
Dit artikel is een bewerking van twee lezingen, de eerste gehouden op een Korczakconferentie in het Kinderrechtenhuis in Leiden op 21 november 2015, de tweede op een jeugdhulpcongres in de Reehorst in Ede op 8 september 2016. Op ResearchGate.net/profile/Jan_Willems is een eerdere online versie met voetnoten en literatuurlijst te vinden.
Rights and permissions
About this article
Cite this article
Willems, J.C.M. Hoe kindermishandeling terug te dringen?. Jeugdbeleid 11, 131–138 (2017). https://doi.org/10.1007/s12451-017-0148-8
Published:
Issue Date:
DOI: https://doi.org/10.1007/s12451-017-0148-8