Skip to main content
Log in

Jeugdzorg speelbal van beleidsmakers en proefschriftschrijvers

Vergroten van professionaliteit is de beste ontwikkeling

  • Published:
Jeugdbeleid

Samenvatting

Daar waar Clarijs aandacht vraagt voor het beleid dat de jeugdzorg raakt en bepaalt, heeft het de voorkeur van Jack de Swart, lector bij Windesheim, dat de jeugdzorg zich nadrukkelijker richt op professionalisering van de werkers in de jeugdzorg.

Waarom krijgt professionaliteit in de jeugdzorg nauwelijks voet aan de grond, zo luidt een basale vraag. Zijn antwoord is eenvoudig: er bestaat nog steeds te weinig evidence based kennis om de professional zijn rol als professional te laten spelen. Door dat gebrek aan professionaliteit krijgen de bureaucratie en de markt de ruimte.

In plaats van vertrouwen te stellen in vaak ingewikkelde indicatie- en toewijzingsprocedures moet er juist meer ruimte komen voor de professional, hij moet meer discretionaire bevoegdheden krijgen, zo betoogt De Swart. Door het tekort aan professionaliteit is de jeugdzorg nu speelbal van beleidsmakers, actiegroepen, en proefschriftschrijvers.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Referenties

  • Barnhoorn J, Broeren S, Distelbrink M, Greef, M. de, Van Grieken, A., Jansen W, Pels T, Pijnenburg H, Raat H (2013) De impact van cliënt, professional en hun alliantie op het effect van zorg voor jeugd. Verkenning van kennis en kennishiaten voor de ZonMwonderzoeksagenda Effectief Werken in de Jeugdsector. ZonMw, Den Haag

    Google Scholar 

  • Chicago: University of Chicago.

  • Dam, C. van & Vlaar, P. (2007). Quick scan beroepsverenigingen Sociaal Agogisch Werk. Utrecht: MOVISIE Beroepsontwikkeling.

  • Freidson E (2001). Professionalism, the Third Logic. On the Practice of Knowledge.

  • Greenwood E (1957) Attributes of a Profession. Soc Work 7:45–55

    Google Scholar 

  • Kwakman K (2003). Anders leren, beter werken. Lectorale rede. Nijmegen: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij.

  • Lochhead A (2001) Reflecting on Professionalization in Child and Youth Care. Child Youth Care Forum 30:73–82

    Article  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Dr. Jack de Swart is lector Sturing in de jeugdzorg aan Hogeschool Windesheim te Zwolle. Reactie? E-mail naar jjw.de.swart@windesheim.nl.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

De Swart, J. Jeugdzorg speelbal van beleidsmakers en proefschriftschrijvers. JEUGDBELEID 8, 51–54 (2014). https://doi.org/10.1007/s12451-014-0011-0

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12451-014-0011-0

Navigation