figure 1

Heb je een luie zondagnamiddag of een lange autorit voor de boeg? Luister dan zeker eens naar Bob, een zesdelige podcast over Elisa, een vrouw met dementie. De zes delen zijn samen goed voor bijna vier uur luisterplezier. Laat je meeslepen door het zeer mooi gemaakte, boeiende verhaal. De reflectie op jouw omgang met mensen met dementie komt dan als vanzelf…

Elisa heeft vasculaire dementie en woont in een woonzorgcentrum in de provincie Antwerpen. Enige tijd geleden begon ze daar, met fonkelende ogen, te vertellen over haar buurjongen Bob, en over hoe ze hem mist. Ze blijft dit vertellen, keer op keer. Haar drie dochters hadden echter tot dan toe nooit iets over Bob gehoord. Wie is die Bob eigenlijk? En heeft hij wel echt bestaan? Drie radiomaaksters van AudioCollectief SCHIK beloven Elisa op zoek te gaan naar Bob. Naar de waarheid.

‘En daarnaast was er nog een geboorte, van een jongen,’ zegt Elisa opeens. Ook daar wist niemand iets van. Uit wat Elisa vertelt, blijkt dat ze op vijftienjarige leeftijd een zoontje heeft gekregen dat ze moest afstaan in een klooster. ‘Is er misschien ergens een soort rem gelost, en komt dit verhaal nu toch naar boven?’ vraagt een van de dochters zich af. ‘Maar je weet bij ons moeder niet meer wat er echt is en wat niet.’

Wie is Bob? Waar is hij nu? Heeft hij wel bestaan? Is Elisa ooit bevallen in een klooster? En wat is er dan met dat kindje gebeurd? Bob is in feite een detectiveverhaal, over een cold case. Maar dan echt gebeurd. Of toch niet?

Als het allemaal waar is, hoe groot is dan wel niet het lijden van Elisa geweest om dit besef haar hele leven als een groot geheim te moeten dragen? De podcast roept vragen op over de impact van oude trauma’s op de belevingswereld van mensen met dementie. En over hoe belangrijk het is het verhaal van mensen met dementie ernstig te nemen. Maar ook over de grenzen daaraan. Want rakel je door daarop in te gaan en verder door te vragen niet onnodig oude pijn op? Of voed je de fantasie en creëer je juist nieuwe pijn?

Bob leert je iets over de tijdgeest van de jaren veertig in het katholieke Vlaanderen. Maar ook over hoe het geheugen werkt, of beter: hoe slecht het werkt, ook bij gezonde mensen. Maar bovenal zet Bob aan tot zorgzaam omgaan met verhalen.