Skip to main content
Log in

Tijdige herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt in het ziekenhuis

  • PATIËNTVEILIGHEID
  • Published:
Bijzijn

Dagelijks overlijden er patiënten in het ziekenhuis. Bij een voorspelbaar overlijden zal de verpleegkundige zorg dragen voor comfort, pijnstilling en begeleiding. In het ziekenhuis overlijden ook mensen onverwacht. Achteraf blijkt soms dat het overlijden had kunnen worden voorkomen als vroege signalen van achteruitgang eerder waren onderkend en gecommuniceerd. Aan de hand van een casus wordt geïllustreerd hoe dit kan worden verbeterd met behulp van het VMS Veiligheidsprogramma.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Figuur 1.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

verpleegkundige en verpleegwetenschapper

Zij werkt nu als verpleegkundige bij Buurtzorg en is daarnaast freelance auteur via haar eigen bedrijf, Zorgtekst

Beeld: Hans Oostrum Fotografie

1. Het SBAR-systeem is een communicatiesysteem, afkomstig uit het Amerikaanse Leger. Het is later toegepast in de luchtvaart en in de gezondheidszorg als hulpmiddel bij snelle communicatie binnen een team.

BRONNEN EN INFORMATIE

Gao, H. en anderen (2007). Systematic review and evaluation of physiological track and trigger warning systems for identifying at-risk patients on the ward. Intensive Care Med 33, 667-679. Ludikhuizen, J. en de Jonge, E. (2011). Hoe herken je een vitaal bedreigde patiënt? Bijzijn XL, nr. 10-2011 p 28-30. Praktijkgids ‘Vroege herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt’. VMS veiligheidsprogramma. Te downloaden viawww.vmszorg.nl. Schoonhoven, L. (2008). Signaleren van patiënten met bedreigde vitale functies. Een evaluatie van de bestaande meetinstrumenten. TVZ Tijdschrift voor Verpleegkundigen nr. 9, p 40. In dit artikel wordt het literatuuronderzoek van Gao (2007) besproken. - Stolper, E. (2010). Gut Feelings in General Practice. Proefschrift. Universiteit Maastricht.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

van der Kruk, T. Tijdige herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt in het ziekenhuis. BIJZIJN 6, 10–13 (2011). https://doi.org/10.1007/s12415-011-0293-8

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12415-011-0293-8

Navigation