Skip to main content
Log in

Ouderenmishandeling en de huisartsenpraktijk

  • Published:
Bijblijven

Samenvatting

Ouderenmishandeling wordt onderverdeeld in drie categorieën: overbeslaste mantelzorg, echtparenruzies en opzettelijke mishandeling. Bij de eerste twee betreft het een open systeem, bij opzettelijke mishandeling gaat het om een gesloten systeem. Bij opzettelijke mishandeling zorgt de dader dat hij de volledige controle krijgt over de oudere, de oudere indoctrineert en isloleert, om vervolgens geld en goederen van de oudere naar zich toe te trekken (lees: te stelen). De financiële uitbuiting kan gepaard gaan met andere vormen van mishandeling zoals lichamelijke en psychische mishandeling en verwaarlozing. De huisarts kan vanwege het gesloten systeem niet op de hoogte zijn van de mishandeling van zijn patiënt. Een enkele keer wordt hij erbij betrokken als de mishandeling per toeval ontdekt wordt of bij een crisis wanneer de oudere is gevallen en mogelijk een heup heeft gebroken. De taak van de huisarts is onderzoek te doen, hierbij alert te zijn op onverklaarbare letsels, een diagnose te stellen, te behandelen en/of door te verwijzen. Het is aan het oordeel van de huisarts wanneer en welke hulpverlener hij inschakelt om de oudere en zijn geld en goederen in veiligheid te brengen. Ook hier heeft de huisarts zich te houden aan de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Belangrijke aspecten zijn de patiëntenvoorlichting, het toestemmingsvereiste en het beroepsgeheim (BW art. 7:457).

Bij vaststellen van de doodsoorzaak, de schouw, zal de huisarts ook alert moeten zijn op een niet-natuurlijke doodsoorzaak. Bij twijfel is het zijn plicht om onderzoek te laten verrichten door een forensisch geneeskundige.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. NB. Overal waar ‘hij’ of ‘patiënt’ wordt gebruikt, kan vanzelfsprekend ‘zij’ of ‘patiënte’ worden gelezen.

Geraadpleegde literatuur

  1. Comijs H. Elder Mistreatment. Prevalence, risk indicators and consequences. Academisch proefschrift. Amsterdam: Vrije Universiteit Amsterdam; 1999.

    Google Scholar 

  2. Krediet GJ. Ouderenmishandeling. Ervaringen en interventies. Amsterdam: Reed Elsevier; 2014.

    Google Scholar 

  3. Zijn kant van het bed was vervuild, die van haar brandschoon. NRC Handelsblad. 24 april 2017; Sectie Binnenland:12–3.

  4. Diekstra RFW. Verzorgingstehuis of plaats delict? Een zwartboek over het beroven van ouderen in zorginstellingen. Uithoorn: Karakter; 2012.

    Google Scholar 

  5. Kooke P. Ik laat je nooit in de steek. Hoe mijn vader Alzheimer kreeg en veranderde van Patiënt in Prooi. Amsterdam: Nieuw; 2008.

    Google Scholar 

  6. Reijnders UJL, Das C, Drijboer BC, Luif R. Herkenning van Letsel door lichamelijk geweld. Onderzoek, evaluatie en beleid. Houten: Prelum Uitgevers; 2008.

    Google Scholar 

  7. Leenen HJJ, Gevers JKM, Legemaate J. Handboek gezondheidsrecht, deel 1. Rechten van mensen in de gezondheidszorg. Den Haag: BJu; 2011.

    Google Scholar 

  8. Haaft G ten. Als heer en meester. De Haagse verplegersmoorden en de dilemma’s van de ouderenzorg. Amsterdam: Meulenhoff; 1997.

    Google Scholar 

  9. Pronk E. Medici en Moordzaken. De Forensische geneeskunde in de praktijk. Med Contact 2001;56:961.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Gerda Krediet.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Krediet, G. Ouderenmishandeling en de huisartsenpraktijk. Bijblijven 33, 358–367 (2017). https://doi.org/10.1007/s12414-017-0229-7

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12414-017-0229-7

Navigation