Skip to main content
Log in

Ontwikkelen van een instrument om de ‘zachte’ factoren van samenwerking binnen dementienetwerken te meten

  • Published:
Bijblijven

Samenvatting

Binnen dementienetwerken werken verschillende professionals samen, zoals huisartsen, casemanagers, psychologen, paramedici en geriaters. In de bestaande modellen om de organisatie van de zorg binnen deze netwerken te evalueren is weinig tot geen aandacht voor de ‘zachte’ kanten van samenwerking. Hiermee wordt de meer gedragsmatige kant van samenwerking bedoeld – zoals omgangsvormen, waardering, transparantie en openheid. Er zijn aanwijzingen dat deze belangrijk zijn voor een succesvolle samenwerking en goede uitkomsten van zorg. Deze bijdrage gaat in op welke zachte factoren van belang zijn voor goede samenwerking in dementienetwerken en beschrijft het gratis toegankelijke, online instrument dat is ontwikkeld om deze factoren in kaart te brengen. Het instrument kan in netwerken gebruikt worden om, bijvoorbeeld ter voorbereiding van een beleidsmiddag of discussie, aanknopingspunten in kaart te brengen om de samenwerking binnen het netwerk verder te verbeteren.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  1. Ouwens M, Bosch M, Wensing M. De ‘zachte kanten’ van samenwerking in de eerstelijnszorg. Wat is er bekend uit onderzoek en wat zijn de kennislacunes? Nijmegen: IQ Healthcare; 2012.

    Google Scholar 

  2. Lange J de, Sinnema H, Huyser J, Franx GC. Doorbraak Depressie 2 verbetert de zorg. Rapportage in het kader van het Depressie Initiatief 2006–2008. Utrecht: Trimbos-instituut; 2009.

    Google Scholar 

  3. Lange J de. Intern rapport evaluatie dementieketen Zuid-Holland Noord. Utrecht: Trimbos-instituut; 2011.

    Google Scholar 

  4. Franx GC, Oud M, Lange J de, Wensing M. Onderzoek naar de implementatie van depressierichtlijnen met de Doorbraakmethode. Utrecht: Trimbos-instituut; 2010.

    Google Scholar 

  5. Alzheimer Nederland en Vilans. Zorgstandaard Dementie. 2013. http://www.vilans.nl/docs/vilans/publicaties/Zorgstandaard_Dementie.pdf.

  6. Overmars-Marx T, Mahler M, Veen R van der. Ketens dementie: de stand van zaken. Uitkomsten indicatorenmeting: 55 ketens. Utrecht: Vilans; 2013.

    Google Scholar 

  7. Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Organisatie netwerkzorg thuiswonende mensen met dementie veelbelovend, onderdelen zorg nog risicovol. Utrecht: IGZ; 2013.

    Google Scholar 

  8. Lange J de. Een ketenzorgprogramma voor mensen met dementie en hun mantelzorgers op Walcheren. Utrecht: Trimbos-instituut; 2010.

  9. Minkman MMN. Developing integrated care. Towards a development model for integrated care. Proefschrift, 2012. http://www.vilans.nl/docs/vilans/over_vilans/pdf/Proefschrift_Mirella_Minkman_Developing_Integrated_Care.pdf.

  10. Vries N de, Spijker A, Vasse E, Jansen I, Koopmans R, Vernooij-Dassen M, Schoonhoven L. Ketenindicatoren voor dementie. Nijmegen: IQ Healthcare; 2009.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Marjolein Veerbeek.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Veerbeek, M., de Lange, J., Spierenburg, M. et al. Ontwikkelen van een instrument om de ‘zachte’ factoren van samenwerking binnen dementienetwerken te meten. Bijblijven 31, 846–853 (2015). https://doi.org/10.1007/s12414-015-0104-3

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12414-015-0104-3

Navigation