Skip to main content
Log in

Handreiking voor een anamnestisch gesprek met migranten bij verholen psychosociale klachten

  • Artikelen
  • Published:
Bijblijven

Samenvatting

Psychosociale problemen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van klachten die somatisch niet verklaard kunnen worden, de zogeheten SOLK (somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten).

Zeker bij patiënten met een andere culturele of etnische achtergrond is het vaak moeilijk om achter de mogelijke oorzaken van deze klachten te komen.

In mijn huisartsenpraktijk stelde ik nooit open vragen. Maar ook op andere vragen zoals ‘zijn er problemen, is er soms sprake van stress’ werd meestal ontkennende geantwoord, vooral bij de eerstegeneratie allochtone patiënten.

Vaak werden stress en problemen gezien als gevolg van de ziekte. Door middel van een gestructureerde anamnese bleek het echter wel mogelijk om de achtergrond of oorzaak van de klacht duidelijk te krijgen.

In samenwerking met A.G. Limburg, een psychiater met veel ervaring met migranten, is voor patiënten met een Marokkaanse, Turkse of Surinaamse achtergrond een praktische handreiking samengesteld en beschikbaar. Hiermee kan de huisarts of diens praktijkondersteuner in een drietal gesprekken van ongeveer vijftien minuten erachter komen wat de mogelijke achtergrond is van tot nu toe onverklaarde klachten van een patiënt.

Deze voor de huisarts zeer praktische handreiking met een structurele anamnese wordt in dit artikel toegelicht. In deze bijdrage worden achtereenvolgens de gespreksonderwerpen voor het eerste en tweede en derde gesprek uitgelegd.

De handreiking is via de site van www.bijblijven.nl te downloaden en via www.pharos.nl/documenten/doc/handreiking_anamnese2011.pdf.

Binnenkort ook als boekje te bestellen bij Pharos.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

voorheen huisarts in de Schilderswijk, Den Haag

Met dank aan: Annechien Limburg, Joep Avezaat, Fatima Belkasmi en Inci Pamuk.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Lutjenhuis, M. Handreiking voor een anamnestisch gesprek met migranten bij verholen psychosociale klachten. Bijblijven 30, 56–60 (2014). https://doi.org/10.1007/s12414-014-0038-1

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12414-014-0038-1

Navigation