Skip to main content
Log in

De nierfunctie: glomerulaire filtratiesnelheid (GFR)

  • Artikelen
  • Published:
Bijblijven

Samenvatting

De nier speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de homeostase en beschikt daarvoor over verschillende functionele eigenschappen (zie de bijdrage van Wetzels en Baas). Zonder glomerulaire filtratie heeft de nier geen functie. In de dagelijkse praktijk wordt met ‘de nierfunctie’ daarom alleen de glomerulaire filtratiesnelheid (glomerular filtration rate, afgekort GFR) bedoeld. Informatie over de GFR is van groot belang bij het voorschrijven van renaal geklaarde geneesmiddelen. Daarnaast is een afname van de GFR – evenals een afwijkend urinesediment of proteïnurie – een belangrijke aanwijzing voor het bestaan van nierschade, en een onafhankelijke voorspeller van eindstadium nierfalen (end-stage renal failure, ESRD) en hart- en vaatziekten. In de dagelijkse praktijk wordt de plasmacreatinineconcentratie, een van de meest verrichte bepalingen, gebruikt als maat voor de GFR. Informatie over de GFR is voor het merendeel van de patiënten dus voorhanden. Het schatten van de GFR kent echter een aantal valkuilen. Bij het interpreteren van de geschatte GFR (estimated GFR, eGFR) moet hiermee rekening worden gehouden.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Figuur 1
Figuur 2
Figuur 3

Literatuur

  1. Wetzels JFM, Willems HL, Heijer M den. Age- and gender-specific reference values of estimated glomerular filtration in a Caucasian population: results of the Nijmegen Biomedical Study. Kidney Int 2008;72(5):657–8.

  2. Wetzels JFM, Willems HL, Heijer M den. Age- and gender-specific reference values of estimated glomerular filtration in a Caucasian population: results of the Nijmegen Biomedical Study. Kidney Int 2008;72(5):657–8.

  3. Inker LA, Perrone RD. Assessment of kidney function. UptoDate.

  4. Verhave JC, Wetzels JFM, Bakker SJL, Gansevoort RT. Schatting van de nierfunctie met een formule – een bijdrage aan bewustwording van het probleem van chronisch nierfalen. Huisarts Wet 2007;50(2):50–7.

    Article  Google Scholar 

  5. Zwam M van, Wetzels JFM, Willems HL. Als je creatinine laat bepalen, dan ook altijd ureum? Ned Tijdschr Geneeskd 2013;157:3–7.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

internist nefroloog i.o., Radboudumc Nijmegen

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Doornebal, J. De nierfunctie: glomerulaire filtratiesnelheid (GFR). Bijblijven 30, 15–23 (2014). https://doi.org/10.1007/s12414-014-0021-x

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12414-014-0021-x

Navigation