Skip to main content
Log in

l676 Samenhang Zorg En Sociale Zekerheid: Het Glas Halfvol Of Halfleeg?

  • ► Inleidend Artike
  • Published:
Zorg en Financiering

Samenvatting

De afgelopen jaren hebben de terreinen zorg en sociale zekerheid zich ontwikkeld van twee van elkaar losstaande beleidsterreinen naar een terrein van meer samenwerking en integratie. In dit artikel besteden wij aandacht aan de belangrijkste ontwikkelingen in de integratie van zorg en sociale zekerheid en de rol die de verschillende partijen daarin spelen. We gaan in op de verbeterpunten voor een verdergaande integratie van zorg en sociale zekerheid.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Figuur 1.

Notes

  1. Jos G. Breit is beleidsadviseur zorg bij het Verbond van Verzekeraars, de belangenvereniging van particuliere verzekeraars op de Nederlandse markt. Petra van de Goorbergh is manager bij Boaborea, de brancheorganisatie van dienstverleners op het gebied van werk, loopbaan en vitaliteit.

  2. SER, Advies Sociale zekerheid en gezondheidszorg, publicatienummer 13, 1998.

  3. Artikel 18, lid 1, Collectiviteitkorting op de premie, Zorgverzekeringswet.

  4. BS-Health Consultancy, Toename mobiliteit om prijs. Onderzoek naar de dynamiek in de zorgverzekeringsmarkt in 2010. Vinkeveen: BS-Health Consultancy.

  5. www.workabilityindex.nl.

  6. SER, Een kwestie van gezond verstand: breed preventiebeleid binnen arbeidsorganisaties, publicatienummer 2, 17 april 2009.

  7. Atos Consulting, Synergie in de keten van zorg en sociale zekerheid: utopie of realiteit? Den Haag: Atos Consulting, februari 2008.

  8. SER, Een kwestie van gezond verstand: breed preventiebeleid binnen arbeidsorganisaties, publicatienummer 2, 17 april 2009.

  9. TNO, Blind spot for work in healthcare; only a Dutch problem, TNO 2005.

  10. Het onderzoek dat in 2008 van start ging, gebeurt in samenwerking met de Universiteit Maastricht en Plexus en richt zich op de vraag hoe werkgever en werknemer een grotere regie kunnen krijgen in het traject van de ontwikkeling van klachten, ziekmelden en werken aan medisch/functioneel herstel, tot aan werkhervatting en re-integratie, vooral waar het de betrokkenheid van de curatieve zorg betreft.

  11. Een interventie waarbij in een eerste onderzoek in samenhang wordt gekeken door een arts, psycholoog en fysiotherapeut naar de lichamelijke, mentale en sociale aspecten die een rol spelen bij de klachten en het (dreigende) verzuim van een werknemer. Doordat naar alle relevante aspecten wordt gekeken, kan daarna een gericht advies op maat worden gegeven: is het gevraagde doel van de behandeling haalbaar? Welk behandeltraject wordt voorgesteld? Wat mogen werkgever en werknemer als resultaat verwachten?

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Breit, J.G., van de Goorbergh, P. l676 Samenhang Zorg En Sociale Zekerheid: Het Glas Halfvol Of Halfleeg?. ZOFI 9, 10–22 (2010). https://doi.org/10.1007/BF03095372

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03095372

Navigation