Skip to main content
Log in

1199 Hoe Geven Zorgverzekeraars Invulling Aan Hun Zorgplicht?

  • ► Inleidende Artikelen
  • Published:
Zorg en Financiering

Samenvatting

Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft geïnventariseerd op welke manier zorgverzekeraars deze verplichting invullen.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. M.A. Donker en M. Verkooijen zijn beiden werkzaam bij de unit Zorgverzekering en Consumenten Cure van de Nederlandse Zorgautoriteit.

  2. De voornaamste normen zijn af te leiden uit de Zvw. Daarnaast volgen enkele normen uit de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) en het Addendum Zorgverzekeraars.

  3. Het volledige onderzoeksrapport is te raadplegen op www.nza.nl.

  4. Naast deze risicogebieden is nog een aantal andere risico's te onderscheiden bij de naleving van de zorgplicht. Omdat de kans van optreden hierop beperkt is ingeschat, is hier in het onderzoek niet nader op ingegaan.

  5. Lage afwijzingspercentages kunnen wijzen op niet toegestane coulancevergoedingen en krijgen aandacht in het onderzoek naar de vereveningsopgaven van de zorgverzekeraars.

  6. De CQ-index is een gestandaardiseerde systematiek voor het meten, analyseren en rapporteren van klantervaringen in de zorg. De CQ-index meet de ervaringen van patiënten per zorgsoort.

  7. Deze zijn vastgelegd in de Wet BIG en de Kwaliteitswet zorginstellingen.

  8. De eigen bijdrage wordt in een aantal gevallen gelimiteerd en geldt niet als een verzekerde alsnog het hulpmiddel van een gecontracteerde aanbieder afneemt.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Donker, M.A., Verkooijen, M. 1199 Hoe Geven Zorgverzekeraars Invulling Aan Hun Zorgplicht?. ZOFI 6, 18–22 (2007). https://doi.org/10.1007/BF03094492

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03094492

Navigation