Skip to main content
Log in

771 Instellingen Onder De Wtzi

  • ► Inleidend Artikel
  • Published:
Zorg en Financiering

Samenvatting

De zorginstelling is een bekend en centraal verschijnsel in de gezondheidszorg. Het is echter nog niet zo eenvoudig om precies aan te geven wat dat is. Met de inwerkingtreding van de Wet toelating zorginstellingen (WTZi) op 1 januari 2006 is het begrip in de wet vastgelegd. 2 Er is een nauwe relatie met het begrip ‘organisatorisch verband’. De WTZi stelt dat een instelling een organisatorisch verband is dat een toelating heeft op basis van de wet. De toelating maakt dus van een organisatorisch verband een instelling. Een organisatorisch verband heeft – kort geformuleerd – een toelating nodig als zorg verleend wordt waarop aanspraak bestaat op basis van de AWBZ of de Zorgverzekeringswet (Zvw). Een toelating is daarmee in feite een soort licentie voor die organisatie om zorg te mogen geven. Ontbreekt de licentie dan kan bestuursdwang worden toegepast. Sommige zorgorganisaties zijn niet toelatingsplichtig, andere worden als toegelaten aangemerkt en behoeven daarom niet individueel een toelating aan te vragen.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. In de tekst van de wet wordt het woord ‘instelling’ gebruikt en niet ‘zorginstelling’.

  2. Het Uitvoeringsbesluit is een algemene maatregel van bestuur (amvb). Het besluit wordt voorgelegd aan het parlement (een zgn. voorhangprocedure), maar kan niet direct door het parlement gewijzigd worden.

  3. Met de inwerkingtreding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaat deze ‘functie’ uit de AWBZ en wordt ondergebracht in de Wmo, met als gevolg dat de gemeenten hiervoor de zorgplicht krijgen.

  4. De ‘categorie instelling’ (= toelating) verblijf bestaat niet. Wel speelt het al dan niet aanbieden van verblijf een rol in het bouwregime.

  5. Voorheen werden ZBC’s als toegelaten aangemerkt op grond van een verkregen bouwvergunning ex WZV. Nu hebben ze evenals de andere instellingen voor medisch-specialistische zorg een individuele toelating. Een nieuw ‘ZBC’ (de naam bestaat officieel dus eigenlijk niet meer) moet dus een toelating aanvragen.

  6. Ik neem aan dat de begrippen organisatie en organisatorisch verband inhoudelijk niet wezenlijk van elkaar verschillen.

  7. De WMG is de opvolger van de Wet tarieven gezondheidszorg. De WMG is inmiddels door de Eerste Kamer aanvaard.

  8. Op dit moment is een probleem dat in de beleidsregels van CTG/ZAio over de bekostiging van instellingen verschillende soorten instellingen voor curatieve zorg worden genoemd, terwijl deze op basis van de toelating niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Een ZBC wordt anders bekostigd dan het algemeen ziekenhuis, maar hebben nu beide dezelfde toelating.

  9. Het komt nu voor dat een instelling wel een WBMV-vergunning nodig heeft maar geen toelating ex WTZi.

  10. Letterlijk schrijft de inspecteur: ‘U dient het verrichten van cardiochirurgische ingrepen bij volwassenen met onmiddellijke ingang te staken’. Met ‘U’ wordt het bestuur aangesproken. Even tevoren staat ‘uw instelling’.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Drs. Wim G. van Dorp, arts, is hoofd van de afdeling planontwikkeling van het College bouw zorginstellingen. Het artikel is op persoonlijke titel geschreven.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Dorp, W.G.v. 771 Instellingen Onder De Wtzi. ZOFI 5, 12–18 (2006). https://doi.org/10.1007/BF03092596

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03092596

Navigation