Op het symposium spraken verschillende buitenlandse gastsprekers. Zij gaven aan hoe het met de veiligheid en infectiepreventie bij de ambulancezorg in hun land is gesteld. We noemen graag enkele interessante presentaties van dit symposium.

Infectiepreventie

In York, Engeland, worden verschillende gradaties van infectiepreventie gebruikt. De infectiepreventie is in York uitgebreider dan in Nederland. Dit begint al met de dagelijkse schoonmaak van het ambulancevoertuig. De bemanning van het voertuig dient iedere dag het voertuig te reinigen en dat kunnen ze doen met behulp van een e-learningprogramma.

De bemanning kan dit programma doorlopen door op verschillende compartimenten en apparaten te klikken. Per onderdeel wordt er vermeld wat er schoongemaakt dient te worden en met welk schoonmaakmiddel. Daarnaast zetten zij schoonmakers in die het voertuig reinigen voor standaardgebruik. Ook kunnen zij speciale schoonmakers oproepen die komen om het voertuig op een specifieke manier te reinigen zoals na het vervoer van een MRSA-patiënt.

Het interessante aan dit verhaal is dat er geen onderzoek is gedaan naar de werkelijke of mogelijke verspreiding van infecties door het vervoer in een ambulancevoertuig.

Deze maatregelen en de daaraan verbonden kosten zijn dus allemaal ingevoerd om de mogelijke verspreiding van infecties te voorkomen. Maar dit kan nog niet onderbouwd worden.

De impact van SARS

Vanuit Canada waren er twee gastsprekers die vertelden over de SARS-uitbraak in Toronto. Zij vertelden over hoe de uitbraak begon en wat voor effect dit op de hulpverleners heeft gehad. Interessant is het verhaal van de Chief van de Emergency Medical Services. Hij is als general manager verantwoordelijk voor ongeveer 1100 medics.

Hij vertelde dat hij tijdens de SARS-uitbraak zware beslissingen heeft moeten nemen die heftige gevolgen hebben gehad voor de medics. Zo heeft hij uiteindelijk 400 medics in quarantaine geplaatst. Dit betekende dat zij niet meer mochten werken. Zij mochten niet dichter dan drie tot vier meter in de buurt van andere mensen of hun gezin komen, gedurende in ieder geval twintig dagen.

Bij vier van deze medics is uiteindelijk SARS vastgesteld. Een van hen heeft zeventien dagen op de ICU gelegen en zal nooit meer werkzaam kunnen zijn als medic. Dit betekende voor de andere medics dat zij erg de druk voelden om te blijven werken. De Chief vond dat hij hierin een duidelijke taak had om zijn mensen te blijven motiveren aan het werk te gaan. Hij bleef contact houden en communiceren en ging bij zijn medewerkers langs.

Dit is een van de redenen geweest waardoor de medics hun werk zijn blijven uitvoeren. De Chief sprak met dit verhaal voornamelijk de managers aan. Als er een crisis ontstaat: blijf contact houden, communiceer en sluit jezelf niet op in je kantoor maar wees er voor je medewerkers.

Persoonlijk consequenties

De andere gastspreker uit Canada was een medic die tijdens de uitbreking van SARS werkzaam was. Zij vertelde haar persoonlijke verhaal: wat dit voor haar werk, collega’s en gezin heeft betekend. Zij vertelde ook over de verschillen in de infectiepreventie voor en na de SARS-uitbraak. De grootste verandering is de werkwijze betreffende het airwaymanagement. Voor de SARS-uitbraak was hun werkwijze voor de airway vergelijkbaar met die van ons. Tijdens de SARS-uitbraak is er behoorlijk wat veranderd. Gebleken is dat de gewone ‘snoetjes’ of mondkapjes geen bescherming bieden tegen SARS. Maar dat daarvoor de N95-maskers en speciaal op maat gemaakte kapjes nodig zijn. Daarbij dragen de medics dubbele schorten en dubbele handschoenen.

Ook wat betreft materiaal is er van alles veranderd. Er wordt nu gewerkt met disposable materialen. De ambu-ballon en laryngoscoop met bladen zijn bijvoorbeeld voor eenmalig gebruik. Zelfs na de SARS-uitbraak blijven de medics werken met deze materialen. Wanneer zij iemand gaan intuberen, beschermen zij zich met schorten en maskers om geen enkel risico meer te nemen. Ondanks alle maatregelen die nu van kracht zijn, zit de angst voor een mogelijk nieuwe uitbraak van welk virus of welke infectie dan ook, er goed in.

De boodschap is sterk: Het is een keer gebeurd en het gaat zeker nog een keer gebeuren. Wees alert en voorbereid!