Skip to main content
Log in

Toetsen

  • Artikelen
  • Published:
Bijblijven

Samenvatting

Toetsing is noodzakelijk in iedere opleiding: om het leren te stimuleren, om de kwaliteit van het onderwijs te evalueren en om te beoordelen of (huis)artsen in opleiding voldoende competent zijn om als (huis)arts te kunnen praktiseren. Om deze functies te kunnen vervullen moeten de gebruikte toetsen voldoen aan een aantal eisen. We bespreken enkele relevante begrippen, zoals validiteit en betrouwbaarheid. Vervolgens laten we aan de hand van de huidige toetsing in de huisartsenopleiding zien op welke wijze toetsing nu plaatsvindt. Er is een fors aantal toetsen beschikbaar, van kennistoetsen tot videotoetsen in de dagelijkse praktijk. Tevens is een infrastructuur ontstaan die het afnemen van deze toetsen mogelijk maakt. Ondanks deze verworvenheden zien we nog een aantal beperkingen in het huidige arsenaal aan toetsen. Belangrijkste hiervan zijn enkele belangrijke domeinen die nog onvoldoende gedekt zijn, en het feit dat toetsing te veel als een aparte bezigheid wordt gezien en nog te weinig het feitelijke handelen in de praktijk in beeld brengt. De ontwikkeling naar meer toetsing in de praktijk, met meer directe observatie en feedback, is belangrijk voor huisartsen die in de praktijk betrokken zijn bij de opleiding van (huis)artsen.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  1. Thiel J van, Dalen J van, Ram P. MAAS-globaal handleiding. Maastricht: Maastricht: huisartsenopleiding Universiteit Maastricht, 2000.

  2. Pollemans M. Kennistoetsing bij huisartsen, in general practice. Maastricht: Universiteit Maastricht, 1994.

  3. Jansen K. Toetsing van technische vaardigheden van huisartsen, in general practice. Maastricht: Universiteit Maastricht, 1998.

  4. Ram PM. Comprehensive Assessment of General Practitioners, in General Practice. Maastricht: Universiteit Maastricht, 1998.

  5. Spies TH, et al. Which data source in clinical performance assessment? A pilot study comparing self-recording with patient records and observation. Int J Qual Health Care 2004; 16(1):65-72.

    Google Scholar 

  6. Competentieprofiel van de huisarts. Utrecht: Project Vernieuwing huisartsenopleiding, 2005.

  7. Miller GE. The assessment of clinical skills/competence/performance. Acad Med 1990; 65(9 Suppl):S63-7.

    Google Scholar 

  8. Ram P, et al. Assessment of practicing family physicians: comparison of observation in a multiple-station examination using standardized patients with observation of consultations in daily practice. Acad Med 1999; 74: 62-69.

    Google Scholar 

  9. Ram P, et al. Assessment in general practice: the predictive value of written-knowledge tests and a multiple-station examination for actual medical performance in daily practice. Med Educ 1999; 33:197-203.

    Google Scholar 

  10. Schuwirth LWT, Vleuten C van der. Changing education, changing assessment, changing research? Med Ed 2004; 38:805-12.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

huisarts-staflid huisartsenopleiding Universiteit Maastricht.

hoofd huisartsenopleiding Universiteit Maastricht.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Hobma, S.O., Ram, P.M. Toetsen. BIJB 23, 34–40 (2007). https://doi.org/10.1007/BF03087578

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03087578

Navigation