Skip to main content
Log in

Dilemma’s rond werken en ouderschap

  • Artikel
  • Published:
Bijblijven

Samenvatting

De afgelopen decennia hebben zich twee ontwikkelingen voorgedaan die in eerste instantie vooral van belang lijken voor het privéleven, maar die bij nadere beschouwing ook grote maatschappelijke gevolgen hebben. Allereerst is de leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen sterk gestegen en ten tweede is het gebruikelijk geworden dat vrouwen na de komst van hun eerste kind hun arbeidstijd terugbrengen. In dit hoofdstuk zal ik betogen dat de twee genoemde verschijnselen niet losstaan van elkaar. Sterker nog: in mijn visie gaan vrouwen nadenken over het eerder starten van een gezin als het minder gebruikelijk zou zijn om de arbeidsloopbaan zo rigoureus aan het gezin aan te passen.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  1. Graaf A de, Loozen S. Aantal oudere moeders neemt toe. Webmagazine (www.cbs.nl), 21 augustus 2006.

  2. Pool M, Lucassen N. De glazen tussenwand: waar ouders tegenaanlopen bij de verdeling van arbeid, zorg en inkomen. Den Haag: De Nederlandse Gezinsraad (NGR), 2005.

  3. Esveldt I, Beets G, Henkens K, Liefbroer AC, Moors H. Meningen en opvattingen van de bevolking over aspecten van het bevolkingsvraagstuk 1983-2000. Den Haag: Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), 2001.

  4. Hilders C, Merkus H. Medische gevolgen van uitstel van ouderschap. In: Uitstel van ouderschap: medisch of maatschappelijk probleem? Den Haag: Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), 2007:17-27.

  5. Beets G. De timing van het eerste kind: demografische aspecten en achtergronden. In: Uitstel van ouderschap: medisch of maatschappelijk probleem? Den Haag: Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), 2007:33-40.

  6. Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Uitstel van ouderschap: medisch of maatschappelijk probleem? Den Haag: RVZ, 2007.

  7. Portegijs W, Hermans B, Lalta V. Emancipatiemonitor 2006: Veranderingen in de leefsituatie en levensloop. Den Haag/Voorburg: Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)/Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), 2006.

  8. Hooghiemstra E, Pool M. Tussen partners: gezamenlijke keuzen tijdens de levensloop. Den Haag: De Nederlandse Gezinsraad, 2003.

  9. Hooghiemstra E, Niphuis-Nell MN. Sociale atlas van de vrouw, deel 2: Arbeid, inkomen en faciliteiten om werk en zorg te combineren. Rijswijk: Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), 1993.

  10. CBS-statline. www.cbs.nl/statline.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to E. Hooghiemstra.

Additional information

senior bij de unit Zorg van het IVA, beleidsonderzoek en advies te Tilburg daarnaast is zij deeltijd-lector Jeugd en Gezin bij Fontys Hogescholen; zij was tot voor kort directeur van de Nederlandse Gezinsraad.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Hooghiemstra, E. Dilemma’s rond werken en ouderschap. BIJB 23, 44–50 (2007). https://doi.org/10.1007/BF03087571

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03087571

Navigation