Skip to main content
Log in

Evenwicht en balans als factoren die invloed hebben op de loopsnelheid bij de revalidatie van de oudere patiënt

  • Published:
Stimulus

Samenvatting

In dit onderzoek is nagegaan in hoeverre het evenwicht/de balans in stand een factor is die een substantiële bijdrage levert aan de zelfgekozen loopsnelheid van patiënten die zijn geplaatst in een geriatrische revalidatie-afdeling.

Gegevens op de Berg Balans Schaal en gegevens over de normale loopsnelheid over een korte afstand (2 meter) werden verzameld bij twintig oudere patiënten die op de afdeling geriatrische revalidatie waren opgenomen. Bij deze patiënten kwamen veel verschillende en multipele diagnoses voor. Het onderzoek betrof 16 vrouwen en 4 mannen, met een gemiddelde leeftijd van 79,8 jaar (met een standaarddeviatie van 6,6 jaar). Metingen werden verricht bij opname en drie weken later.

Er bleek in de loop van de tijd een significante verbetering te zijn opgetreden in de balans (p < 0,001) en in de loopsnelheid (p < 0,004). Er werd een sterke relatie gevonden tussen balans en loopsnelheid bij opname (r = 0,87; X2 = 0,76), tussen balans en gangsnelheid bij het vervolgonderzoek (r = 0,81; X2 = 0,65), en tussen de percentages verandering in deze variabelen (r = 0,76; X = 0,58).

De methoden waarmee de balans en de loopsnelheid werden gemeten bleken zeer nauw aan elkaar te zijn gelieerd, gevoelig te zijn voor therapeutische resultaten en gemakkelijk bij oudere verzwakte personen in de kliniek toe te passen. Daarom kunnen deze onderzoeksresultaten nuttig zijn bij het bepalen van de effectiviteit van klinische revalidatieprogramma’s.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Department of Physical Therapy, University of Western Ontario, London ON, Canada

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Vandervoort, A.A. Evenwicht en balans als factoren die invloed hebben op de loopsnelheid bij de revalidatie van de oudere patiënt. STIM 16, 104–107 (1997). https://doi.org/10.1007/BF03087044

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03087044

Navigation