Skip to main content
Log in

Hoe kunnen fysiotherapeuten chronisch pijngedrag beïnvloeden: in negatief dan wel in positief opzicht?

  • Published:
Stimulus

Samenvatting

Pijn die wordt veroorzaakt door het bewegingsapparaat komt veel voor en hoelang deze pijn duurt wordt in het algemeen door het lichaam zelf gereguleerd. In sommige gevallen blijft de pijn langer dan normaal aanhouden door een acuut letsel of een pathologisch proces. Het verlies van arbeidsplaatsen door chronische pijnklachten is een sociaal en economisch probleem. Verzekeringsclaims voor behandeling en schadeloosstelling nemen voortdurend in aantal toe. Als gewerkt wordt volgens het biomedische model waarop de opleidingen in de gezondheidszorg zijn gebaseerd kan de pijn niet altijd worden ‘genezen’. Er is behoefte aan een multifactorieel pijnmodel.

Normaal operant en cognitief gedrag wordt toegelicht en door middel van voorbeelden wordt aangetoond hoe chronisch pijngedrag zich kan ontwikkelen. Fysiotherapeuten en andere beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg kunnen een negatieve bijdrage leveren aan dit pijngedrag door gebrek aan kennis omtrent deze gedragsvormen. Voor een beter begrip hiervan is een biopsychosociaal kader geformuleerd dat werd ontworpen om therapeuten en hun patiënten te helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven (en functioneren) zonder garantie voor ‘genezing’.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Figuur 1.
Figuur 2
Figuur 3
Figuur 4
Figuur 5
Figuur 6

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Manipulative Physiotherapy, Otago University, Nieuw-Zeeland

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Lockwood, S. Hoe kunnen fysiotherapeuten chronisch pijngedrag beïnvloeden: in negatief dan wel in positief opzicht?. STIM 16, 74–78 (1997). https://doi.org/10.1007/BF03087034

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03087034

Navigation