Skip to main content
Log in

Trommelvliesbuisjes voor gehoorverlies door otitis media met effusie bij kinderen

Lous J, Burton M, Felding J, Ovesen T, Rovers M, Williamson I. Grommets (ventilation tubes) for hearing loss associated with otitis media with effusion in children. The Cochrane Database of Systematic Reviews 2005, Issue 1. Chichester: Wiley.

  • Cochrane-reviews
  • Published:
Huisarts en Wetenschap Aims and scope

Samenvatting

Achtergrond Otitis media met effusie (OME) komt veel voor en gaat vaak gepaard met een gehoorverlies van gemiddeld 25-30 dB. Hierdoor kunnen achterstanden ontstaan op het gebied van de taal-, spraak- en intellectuele ontwikkeling en op het gedrag. Niet-operatieve behandelingen van OME zijn weinig succesvol gebleken. Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is een gebruikelijke behandeling van persisterende OME. Gezien het aantal geplaatste buisjes – 20 per 1000 kinderen per jaar in Nederland –, de ermee gepaard gaande kosten en de controverse over het nuttig effect is een analyse van de bestaande onderzoeken naar de effecten van het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij OME erg nuttig.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

About this article

Cite this article

van Balen, F. Trommelvliesbuisjes voor gehoorverlies door otitis media met effusie bij kinderen. HUWE 48, 713–714 (2005). https://doi.org/10.1007/BF03084426

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03084426

Navigation