Skip to main content
Log in

Overspanning: rusten of juist aan de slag?burn-out geestelijke gezondheidszorg overspanning spanningsklachten surmenage

  • Commentaar
  • Published:
Huisarts en Wetenschap Aims and scope

Samenvatting

Schmidt heeft uitgesproken ideeën over de behandeling van overspanning (surmenage). 1,2 Die heb ik ook;3,4 geen wonder dus dat we het in een aantal opzichten niet met elkaar eens zijn, met name over de invulling van de eerste fase van de behandeling. Volgens Schmidt (zie p. 119) wordt overspanning gekenmerkt door een neuropsychologische stoornis die zich uit in een onvermogen om nieuwe, complexe en emotioneel beladen informatie te verwerken. Daarom legt hij veel nadruk op ‘rust’, dat wil zeggen ‘niks zinnigs doen’, om de informatieverwerkingscapaciteit van de hersenen te ontlasten.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Schmidt AJM. Uitgangspunten bij de behandeling van overspanning. Huisarts Wet 2002;45:119-23.

    Google Scholar 

  • Schmidt AJM. De psychologie van overspanning. Theorie en praktijk. Amsterdam: Boom, 2000.

    Google Scholar 

  • Terluin B, Gill K. Surmenage. Practitioner [Nederlandse uitgave] 1992;9:385-8.

    Google Scholar 

  • Terluin B, Van der Klink JJL. Surmenage. In: Van der Klink JJL, redactie. Psychische problemen en de werksituatie. Handboek voor een actieve sociaal-medische begeleiding. Amsterdam: Nederlands Instituut voor Arbeidsomstandigheden NIA, 1995.

    Google Scholar 

  • Terluin B, Troost J. Overspannen. Het verhaal van de patiënten. Medisch Contact 1993;48:1544-6.

    Google Scholar 

  • Schmidt AJM. Overspanning: een zee van klachten of een bron van onderzoek? Tijdschrift voor Psychiatrie 2000;43:141-9.

    Google Scholar 

  • Van Doornen LJF. Psychofysiologie van burnout. In: Hoogduin CAL, Schaufeli WB, Schaap CPDR, Bakker AB, redactie. Behandelingsstrategieën bij burnout. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum, 2001.

    Google Scholar 

  • Schröer CAP. Verzuim wegens overspanning. Een onderzoek naar de aard van overspanning, de hulpverlening en het verzuimbeloop [Dissertatie]. Maastricht: Universitaire Pers, 1993.

    Google Scholar 

  • Van Engers RW. Overspannen in de ziektewet; een onderzoek naar de oorzaken en het verloop van ziekteverzuim wegens overspanning. Amsterdam: TICA, 1995.

  • Leidraad aanpak verzuim om psychische redenen. Commissie Psychische Arbeidsongeschiktheid, november 2001.

  • Van der Klink JJL, redactie. Handelen van de bedrijfsarts bij werknemers met psychische klachten. Richtlijnen voor bedrijfsartsen. Eindhoven: NVAB, 2000.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Berend Terluin.

Additional information

dr. B. Terluin, huisarts Zorggroep Almere, senioronderzoeker Vakgroep Huisartsgeneeskunde EMGO, VU Medisch Centrum, Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam. De auteur is als co-projectleider betrokken bij een door ZON gefinancierd onderzoek van het NIVEL, EMGO-Instituut en Trimbos-Instituut naar de behandeling van overspanning in de eerste lijn, ontvangt royalty's uit de verkoop van een geautomatiseerde versie van de Vierdimensionale Klachtenlijst (4DKL) door de firma Datec, en heeft van verschillende instanties vergoedingen ontvangen voor het geven van (na)scholing over de diagnostiek en behandeling van overspanning aan huisartsen, bedrijfsartsen, en arbeidsdeskundigen in opleiding en aan fysiotherapeuten.

About this article

Cite this article

Terluin, B. Overspanning: rusten of juist aan de slag?burn-out geestelijke gezondheidszorg overspanning spanningsklachten surmenage . HUWE 45, 700–702 (2002). https://doi.org/10.1007/BF03083085

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03083085

Navigation