Skip to main content
Log in

Landelijke Transmurale Afspraak Astma bij volwassenen

  • Landelijke transmurale afspraak
  • Published:
Huisarts en Wetenschap Aims and scope

Samenvatting

1.De Landelijke Transmurale Afspraak Astma bij volwassenen is het resultaat van landelijk overleg tussen huisartsen en longartsen over doelmatige medische zorg bij patiënten met astma.

2.Er is overeenstemming over de diagnostiek en de streefdoelen en over het controlebeleid dat nodig is om vast te stellen of die doelen bereikt zijn.

3.Er is overeenstemming over het therapeutisch beleid: afgesproken is om het stappenplan in de NHG-Standaard Astma bij volwassenen: behandeling als uitgangspunt te hanteren.

4.Bij de meeste patiënten kan de huisarts de streefdoelen bereiken met niet-medicamenteuze maatregelen en zo nodig een kortwerkend bèta-2-sympathicomimeticum (stap 1) of een lage of matige dosis inhalatiecortico-steroïden (stap 2).

5.Bij patiënten bij wie met stap 2- medicatie de streefdoelen gehaald worden, is de huisarts verantwoordelijk voor een regelmatig controlebeleid.

6.Verwijzing vindt in het algemeen plaats bij diagnostische problemen of bij geen of onvoldoende verbetering op een correcte behandeling.

7.Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over het verwijs- en controlebeleid indien de streefdoelen met de behandelingen van stap 2 en 3 niet bereikt worden.

8.Bij patiënten met stap 3-medicatie (hoge dosis inhalatiecorticosteroïden of matige dosis inhalatiecorticosteroïden plus langwerkende bèta-2-sympathicomimetica), is de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het controlebeleid afhankelijk van de (gemaakte of nog te maken) regionale afspraken tussen huisartsen en longartsen.

9.Bij patiënten met stap 4 medicatie (een combinatie van een hoge dosis inhalatiecorticosteroïden met langwerkende bèta-2-sympathicomimetica of met anticholinergica (ipratropiumbromide) of met beide dan wel een onderhoudsbehandeling met orale corticosteroïden) is de longarts verantwoordelijk voor het controlebeleid.

10.Over criteria voor terugverwijzing is overeenstemming bereikt. Terugverwijzing vindt in het algemeen plaats als de diagnose duidelijk is en de behandeldoelen gehaald zijn. Bij patiënten met een stap 3-behandeling hangt terugverwijzing af van regionale afspraken tussen huisartsen en long- artsen over wie verantwoordelijk is voor het controlebeleid.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Geijer RMM, Thiadens HA, Smeele IJM, et al. NHG-Standaard COPD en Astma bij volwassenen: Diagnostiek. Huisarts Wet 2001,44:58-68.

    Google Scholar 

  • Standaard diagnostiek van astma bronchiale en COPD. Consensusrapport. PulmoScript 1994, (sept) 33-46.

  • Geijer RMM, Van Hensbergen W, Bottema BJAM, et al. NHG-Standaard Astma bij Volwassenen: behandeling. Huisarts Wet 2001;44(4).

  • Beijaart RPH. Spirometrie in de huisartspraktijk. NHG-Bouwsteen, 1999. Nederlands Huisartsen Genootschap, Utrecht.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

About this article

Cite this article

 ,  . Landelijke Transmurale Afspraak Astma bij volwassenen. HUWE 44, 653–659 (2001). https://doi.org/10.1007/BF03082620

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03082620

Navigation