Skip to main content
Log in

Het terugbelspreekuur van de huisarts: de gevolgen voor de praktijkassistente

  • Implementatie
  • Published:
Huisarts en Wetenschap Aims and scope

Samenvatting

Achtergrond De invloed van de invoering van een terugbelspreekuur voor artsen op de telefonische werklast van praktijkassistenten en op de telefonische bereikbaarheid van de praktijk werd onderzocht.

Belangrijkste kwaliteitsmaten Aantal en tijdstip van de assistententelefoontjes en de inhoud ervan alsmede het aantal keren per vijftien minuten dat de praktijklijn in gesprek was.

Interventie Vervanging van een vrij telefonisch spreekuur door een terugbelspreekuur op afspraak.

Leerpunten en vervolg De telefonische werklast van de praktijkassistenten nam toe met 31%, vooral door telefoontjes voor herhalingsmedicatie, over administratieve kwesties en uitslagen. Deze telefoontjes handelden zij voor ruim 90% zelfstandig af. Telefoontjes over klachten of symptomen namen niet toe en werden voor bijna driekwart zelfstandig afgehandeld. De bereikbaarheid van de praktijk verbeterde, uitgezonderd de periode tot 10.00 uur, waarin piekbelasting en minder goede bereikbaarheid juist iets toenamen.

Invoering van een terugbelspreekuur lijkt een effectief middel om telefoontaken aan praktijkassistenten te delegeren, maar verzwaart hun telefonische werklast. Een receptenlijn en een wachtrij met eventuele tekstmelder kunnen wellicht piekbelastingen van de telefoon verminderen en de telefonische bereikbaarheid van de praktijk verbeteren.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Nijland A, Groenier K, Meyboom-de Jong B, De Haan J. Determinanten van het delegeren van (medisch-technische) taken aan de praktijk assistente. Huisarts Wet 1991;34:484-7,499.

    Google Scholar 

  • Van den Hombergh P, Grol R, Van Eijck TCM, Van den Hoogen HJM, Van den Bosch WJHM. Taken van de praktijkassistente. Huisarts Wet 1997;40:193-8.

    Google Scholar 

  • De Groot RA, De Haan J, Bosveld HEP, Meyboom-de Jong B. De telefoon: wat gaat er fout? Analyse van een praktijkorganisatieprobleem geeft handvat tot een andere aanpak. Huisarts Wet 2001;44:16-7.

    Google Scholar 

  • Starreveld JG. De dokter belt u terug. Een telefonisch afspraakspreekuur. Huisarts Wet 1987;30:220-1.

    Google Scholar 

  • Hallam L. Access to general practice and general practioners by telephone: the patient's view. Br J Gen Pract 1993;43:331-5.

    CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Crul BVM, Rijksen WP. Telefonische wondbehandeling door praktijk-assistente. Med Contact 2001;56:27.

    Google Scholar 

  • Centraal Medisch Tuchtcollege. Uitspraak d.d. 25 mei 2000. Med Contact 2001;56:27-9.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to R. A. de Groot.

Additional information

Disciplinegroep huisartsgeneeskunde, Rijksuniversiteit Groningen, Antonius Deusinglaan 4, 9713 AW Groningen: R.A. de Groot, huisarts; prof.dr. J. de Haan, hoogleraar praktijkvoering; drs. H.E.P. Bosveld, methodoloog; prof.dr. B. Meyboom-de Jong, hoogleraar huisarts-geneeskunde.

Correspondentie: R.A. de Groot;

About this article

Cite this article

de Groot, R.A., de Haan, J., Bosveld, H.E.P. et al. Het terugbelspreekuur van de huisarts: de gevolgen voor de praktijkassistente. HUWE 44, 49–51 (2001). https://doi.org/10.1007/BF03082326

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03082326

Navigation