Skip to main content
Log in

Toediening van statines: beginnen bij het kind?

  • Farmacotherapie
  • Published:
Medisch-Farmaceutische Mededelingen

Samenvatting

In juli 2008 publiceerde de American Academy of Pediatrics (AAP) herziene aanbevelingen voor de behandeling van hypercholesterolemie bij kinderen. Een stortvloed van controversiële reacties was het gevolg en dat leek vooral te komen doordat de AAP naast gedragsbeïnvloeding (eten, bewegen) en behandeling met geneesmiddelen die de absorptie van cholesterol uit de darminhoud tegengaan, ook de toediening van statines bij kinderen vanaf 8 jaar aanbeveelt. Zeer waarschijnlijk zijn de deskundigen van de AAP daartoe gekomen door de heersende vetzuchtepidemie bij kinderen in de Verenigde Staten. Inderdaad komen de termen ‘dik’ en ‘vetzucht’ in het rapport van de AAP uit 2008 twintigmaal voor, terwijl dit in het rapport uit 1998 slechts tweemaal het geval was. De afgelopen 25 jaar is de prevalentie van vetzucht of overgewicht bij kinderen verdrievoudigd en sommige deskundigen hebben voorspeld dat de levensverwachting in de Verenigde Staten voor het eerst sinds meer dan 100 jaar zal gaan dalen, tenzij er iets gedaan wordt aan de kindervetzucht. De commissie van de AAP had de weinig benijdenswaardige taak om de onbekende risico’s die mogelijk samenhangen met langdurige farmacotherapie bij kinderen af te wegen tegen het vooruitzicht dat hartinfarcten zouden kunnen gaan optreden bij jongvolwassenen. Maar als je deze therapie al bij kinderen wilt instellen, is de vraag waarom dan ook niet nog meer middelen tegen risicofactoren voor hartvaatziekten bij vetzuchtige, verder gezonde kinderen? Waar gaan wij heen met de symptoombestrijding? Laten wij hopen dat de aanbeveling in het rapport van de AAP alle verantwoordelijke werkers in de gezondheidszorg bepaald hebben bij het feit dat alle aandacht dient uit te gaan naar de ouders die verantwoordelijk zijn voor de wereld waarin de kinderen leven.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

 

  • De Ferranti S, Ludwig DS. Storm over statins – The controversy surrounding pharmacologic treatment of children. N Engl J Med 2008;359:1309-12.

    Google Scholar 

  • SD. The statins in preventive cardiology. N Engl J Med 2008;359:1426-28.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Rotterdam

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

van der Does, E.M. Toediening van statines: beginnen bij het kind?. MFAM 47, 11–12 (2009). https://doi.org/10.1007/BF03079872

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03079872

Navigation