Skip to main content
Log in

Fosfodiësterase-4-remmers bij COPD: een nieuwe benadering met orale therapie

  • Farmacotherapie
  • Published:
Medisch-Farmaceutische Mededelingen

Samenvatting

COPD is een grote last voor patiënten, familie en hulpverleners. Het mag nog wel eens gezegd worden dat stoppen met roken de hoeksteen van de behandeling is en dat stoppen met roken aantoonbaar het verslechteren van de FEV1 (‘Forced Expiratory Volume in 1 second’) tegengaat. Als medicamenteuze therapie worden langwerkende β2-adrenoreceptoragonisten en anticholinergica frequent toegepast. Bij matige of slechte reactie hierop worden corticosteroïden toegepast. Een zeker nadeel van al deze stoffen is dat ze geïnhaleerd moeten worden en niet iedereen vindt dat aanvaardbaar of kan optimaal met de inhalator omgaan (vooral oude mensen).Theofylline is een van de oudste stoffen voor de behandeling van obstructieve ziekten van de luchtwegen. Het is oraal werkzaam, niet duur, heeft een beperkte therapeutische breedte, vraagt om regelmatige meting van de bloedconcentratie, geeft snel aanleiding tot bijwerkingen en is klinisch matig werkzaam.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

 

  • Currie GP, Butler CA, Anderson WJ, Skinner C. Phosphodiesterase-4 inhibitors in chronic obstructive pulmonary disease: a new approach to oral treatment. Br J Pharmacol 2008; 65: 803-10.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Roflumilast en cilomast zijn in Nederland niet op de markt

Rotterdam

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

van der Does, E. Fosfodiësterase-4-remmers bij COPD: een nieuwe benadering met orale therapie. MFAM 47, 10–11 (2009). https://doi.org/10.1007/BF03079870

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03079870

Navigation