Skip to main content
Log in

Najaarsconferentie van de Vereniging voor Gedragstherapie (VGt), Dalfsen, 4 en 5 november 1993

  • Gehoord
  • Published:
Tijdschrift voor Psychotherapie

Samenvatting

Het thema van de jaarlijkse conferentie was deze keer ‘Succes en mislukking in de gedragstherapie’. Dit thema nodigt uit tot een kritische blik op het effect van eigen therapeutisch handelen. De voorzitter van de VGt, C.A.L. Hoogduin, zette in zijn openingswoord de toon. Bij de beoordeling van succes en mislukking van behandeling wordt mislukking in de vorm van weigering, dropout en terugval nogal eens onderbelicht. Toch kan deze zeer aanzienlijk zijn. Hoogduin vond in de literatuur dat de percentages sterk varieerden: voor weigering liepen deze op tot 25% en voor dropout zelfs tot 85%. Als sprekend voorbeeld voor mislukking in de vorm van sterke terugval noemde hij de behandeling van obsessief–compulsieve stoornissen met serotonine–heropnameremmers. Wordt mislukking doorgaans onderschat, succes wordt nogal eens overschat.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

J.P.C. Jaspers, klinisch psycholoog/gedragstherapeut, is werkzaam bij de Afdeling Medische Psychologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen.

A. Hallensleben, psycholoog, is werkzaam bij de Vakgroep Psychiatrie van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

About this article

Cite this article

Jaspers, J.P.C., Hallensleben, A. Najaarsconferentie van de Vereniging voor Gedragstherapie (VGt), Dalfsen, 4 en 5 november 1993. PSIE 20, 64–67 (1994). https://doi.org/10.1007/BF03079163

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03079163

Navigation