Skip to main content
Log in

Gelezen

  • Gelezen
  • Published:
Tijdschrift voor Psychotherapie

Samenvatting

Bij elke vorm van behandeling komt het voor dat een patiënt niet of alleen gedeeltelijk meewerkt aan zijn genezing. In de psychoanalyse wordt dit gebrek aan therapietrouw aangeduid met de term ‘weerstand’, in de geneeskunde met ‘non-compliance’. In beide gevallen is er sprake van tegenstrijdigheid in het gedrag van de patiënt: enerzijds wil deze herstellen, anderzijds werkt hij of zij het behandelproces bewust of onbewust tegen.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Greenson, R.R. (1967). The technique and practice of psychoanalysis. New York: University Press.

  • Schalken, H.F.A., van Dam, Q.D., de Mey, H., Panhuysen, L.H.M., van der Spek, S., & Verhage, F. (1998). Een poging tot operationalisering van het psychoanalytisch proces. Mededelingenblad van de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse, 6, 182-192.

    Google Scholar 

  • Strien, A.P.M. van (1999). Empathie. Academisch proefschrift. Amsterdam: Thela Thesis.

  • Waning, A. van (1994). Geen woorden maar daden. Over ageren: een empirisch onderzoek naar een psychoanalytisch concept. Academisch proefschrift. Amsterdam: Thesis publishers.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Ad Gerritsen is psychiater-psychotherapeut, psychoanalyticus en groepspsychotherapeut en als medisch manager en uitvoerend behandelaar verbonden aan de afdeling Brinkveld van Altrecht GGz te Zeist. Hij is lid van het Nederlands Psychoanalytisch Genootschap. Tevens werkzaam in eigen praktijk en als rapporteur voor de rechtbank.

Quin D. van Dam (2006). Weerstand in de psychoanalyse. Een empirisch onderzoek onder Nederlandse psychoanalytici. Assen: Koninklijke Van Gorcum BV. 107 pp., € 17,90

About this article

Cite this article

Gerritsen, A. Gelezen. PSIE 34, 387–388 (2008). https://doi.org/10.1007/BF03078447

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03078447

Navigation