Skip to main content
Log in

Meten op Maat!

Ontwikkeling meetinstrument voor implementatie van nieuw ziekenhuisbeleid

  • Artikelen
  • Published:
Onderwijs en gezondheidszorg

Samenvatting

Implementatie van nieuw beleid in een ziekenhuis gaat niet vanzelf ! In veel gevallen is een actieve inbreng van de doelgroep nodig om de nieuwe werkwijze aan te passen aan de eigen setting. Managers en beleidsontwikkelaars willen weten of routines van zorgverleners echt zijn veranderd. Gaande de implementatie groeit de behoefte aan inzicht of men op de goede weg zit. Je wilt zeker weten dat het nieuw ontwikkelde ziekenhuisbeleid door zorgverleners wordt geïmplementeerd. Maar… hoe weet je dat zeker? Hoe weet je dat het nieuwe zorgbeleid werkt? En, hoe kunnen effecten en resultaten van nieuw ziekenhuisbeleid worden gemeten? In dit artikel beschrijft de kenniskring ‘Autonomie en Participatie’ van de Hogeschool Zuyd de ontwikkeling van een instrument dat de implementatie van het nieuwe beleid van het Maaslandziekenhuis te Sittard-Geleen op verpleegafdelingen tracht te monitoren. De ontwikkeling van het instrument is vanuit een RAAK-subsidie uitgevoerd. In dit artikel een verslag van een ontwikkelingsgerichte instrumentontwikkeling.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Beurskens, S., van Peppen, R., Stutterheim, E., Swinkels, R., & Wittink, H. (2008). Meten in de praktijk: Stappenplan voor het gebruik van meetinstrumenten in de gezondheidszorg. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

  • Campbell, S., & Braspenning, J. (2003). Research methods used in developing and applying quality indicators in primary care. BMJ, 12; 326(7393), 816-819.

    Google Scholar 

  • Grol, R., & Wensing, M. (2006). Implementatie: Effectieve verbetering van patiëntenzorg. Maarssen: Elsevier.

  • Johnson, M., & Maas, M. (Eds.). (1999). Verpleegkundige Zorgresultaten. Maarssen: Elsevier/De Tijdstroom.

  • Schoot, T., Friesen, J., Labrouche, N., van der Eijk, C., Schuurmans, K., Sterk, C., & Beurskens, S. (2008).

  • Kwaliteitsindicatoren voor de Nieuwe Manier van Werken: Naar een meetinstrument voor verpleegafdelingen. Sittard: Hogeschool Zuyd.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Tineke Schoot.

Additional information

Dr. Tineke Schoot is senior docent en themaleider cliëntgecentreerde zorg van de kenniskring Autonomie en Participatie, Hogeschool Zuyd.

Drs. Jolanda Friesen is docent en lid van de kenniskring Autonomie en Participatie, Hogeschool Zuyd.

Dr. Sandra Beurskens is lector van van de kenniskring Autonomie en Participatie, Hogeschool Zuyd. De inbreng vanuit het Maaslandziekenhuis werd bewaakt door Drs. Nathalie Labrouche (Hoofd B&O); Drs. Caroline van der Eijk (beleidsmedewerker B&O); Kees Schuurmans (procesmanagers); Cees Sterk (algemeen directeur). De betrokken medewerkers/studenten m-ANP zijn Wim Hermans en Tiny Kempkens. Voor meer informatie

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Schoot, T., Friesen, J. & Beurskens, S. Meten op Maat!. ONGE 32, 19–22 (2008). https://doi.org/10.1007/BF03077355

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03077355

Navigation