Skip to main content
Log in

Effecten van een vaste combinatie van perindopril en indapamide op macro- en microvasculaire gebeurtenissen bij mensen met diabetes mellitus type 2 (het ADVANCE onderzoek)

  • Farmacotherapie
  • Published:
Medisch-Farmaceutische Mededelingen

Samenvatting

De hoogte van de bloeddruk is een belangrijke bepalende factor voor de risico’s van macro- en microvasculaire complicaties van diabetes mellitus type 2 (DM2) en de richtlijnen bevelen dan ook intensieve verlaging aan van de bloeddruk indien deze is verhoogd bij diabetici. Dit was aanleiding om het effect na te gaan van de routinematige toediening van de combinatie perindopril-indapamide bij mensen met DM2 onder de vlag van gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek. Van dit laatste voornemen is niet veel terug te vinden en het is meteen al merkwaardig dat de combinatie toegediend werd ongeacht de aanvankelijke bloeddruk van patiënten en ongeacht het gebruik van andere bloeddrukverlagende middelen! Aan het onderzoek namen 215 centra deel in 20 landen die gezamenlijk 11.140 (gemiddeld 51 per centrum) patiënten met DM2 inbrachten.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

 

  • ADVANCE collaborative group. Effects of a fixed combination of perindopril and indapamide on macrovascular and microvascular outcomes in patients with type 2 diabetes mellitus (the ADVANCE trial): a randomised controlled trial. Lancet 2007; 370: 829-40.

    Google Scholar 

  • Kaplan NM. Vascular outcome in type 2 diabetes: an advance? Lancet 2007; 370: 804-06.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Indapamide: in Nederland op de markt als zodanig en als Fludex®

Perindopril: in Nederland op de markt als Coversyl®

Rotterdam

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

v.d. Does, E. Effecten van een vaste combinatie van perindopril en indapamide op macro- en microvasculaire gebeurtenissen bij mensen met diabetes mellitus type 2 (het ADVANCE onderzoek). MFAM 46, 55–56 (2008). https://doi.org/10.1007/BF03076977

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03076977

Navigation