Skip to main content
Log in

Herkenning van uitzendinggerelateerde psychische klachten bij veteranen

Wegwijzer naar het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen

  • Artikelen
  • Published:
Bijblijven

Samenvatting

Ongeveer 3 à 5 procent van de uitgezonden militairen kan ernstige klachten ondervinden, direct of enige tijd na thuiskomst. Het is bekend dat militairen en veteranen maar moeizaam voor hun klachten uitkomen en soms jaren blijven tobben met alle gevolgen van dien. De huisarts kan betrokken worden bij deze klachten doordat de veteraan met onbegrepen lichamelijke klachten komt, verslavingsproblematiek laat zien of andersoortige veranderingen in gedrag en stemming vertoont. Veteranen komen slechts zelden met evidente PTSS-klachten op het spreekuur. Ook kinderen of partners kunnen het gedrag of de klachten van de veteraan melden bij de huisarts omdat zij er zelf veel hinder van ondervinden.

Het is van groot belang dat de klachten serieus worden genomen en dat de veteraan gemotiveerd wordt nadere hulp te zoeken. Als de klachten te snel of te gemakkelijk worden afgedaan als onbelangrijk trekt de veteraan zich snel terug uit de zorg. Hoe eerder adequate hulp wordt gezocht en gevonden, hoe kleiner de kans dat de veteraan, zijn systeem en de hulpverlening uitgeput raken.

De snelste weg naar het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV) is het CAP, het Centraal Aanmeldpunt van het Veteraneninstituut. Zowel de huisarts als de veteraan en zijn gezin kunnen met vragen bij het CAP terecht.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. CAP, telefoon: 0343-474148, e-mail: mailto:zorg@veteraneninstituut.nl. Algemene info: http://www.veteraneninstituut.nl. In de toekomst is hier ook de link naar het LZV te vinden.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

psychiater, projectleider en voorzitter Stuurgroep LZV, adjunct-directeur Militaire GGZ te Utrecht.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Unck, F.A.W. Herkenning van uitzendinggerelateerde psychische klachten bij veteranen. BIJB 24, 49–54 (2008). https://doi.org/10.1007/BF03076380

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03076380

Navigation