Skip to main content
Log in

De stem van de patiënt helpt!

  • Artikelen
  • Published:
Bijblijven

Samenvatting

De mening van de patiënt doet ertoe. Het wordt steeds belangrijker zorg, behandeling en begeleiding goed aan te laten sluiten bij de patiënt. Écht patiëntgericht werken begint met doorlopend luisteren naar patiënten en zoeken naar hun ervaringen, wensen en behoeften. Dit perspectief levert nieuwe inzichten op en nieuwe aangrijpingspunten voor verbetering. In 24 ziekenhuizen is ervaring opgedaan met methoden en instrumenten voor het betrekken van patiënten. De meest toegepaste methoden – spiegelbijeenkomsten en focusgroepen, www.patientervaring.nl en shadowing – worden beschreven in dit artikel. Deze methoden zijn goed ontvangen bij alle behandelaars en zorgverleners in de ziekenhuizen, en leverden relevante (verbeter)informatie op. De beschreven methoden en instrumenten blijken ook goed toepasbaar in andere (huisartsen)praktijken. De eerste ervaringen met het betrekken van patiënten in de eerste lijn zijn inmiddels opgedaan.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  1. Binkhorst T, Weerts M, Schipaanboord A. Patiënten betrekken bij de zorg in het ziekenhuis: Een handboek. Utrecht: Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO, 2005. http://www.cbo.nl, thema patiëntgerichtheid, geraadpleegd maart 2008.

  2. Toolbox patiëntenparticipatie in ketenzorg. http://www.cbo.nl, thema patiëntgerichtheid, geraadpleegd maart 2008.

  3. Jansen, J. Evaluatierapport patiëntenparticipatie in zestien Nederlandse ziekenhuizen van het project ‘Patiëntenparticipatie Sneller Beter pijler 3’ [scriptie]. Utrecht: Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO, 2007.

    Google Scholar 

  4. http://www.cbo.nl/product/snellerbeter, geraadpleegd maart 1998.

  5. Wit F de. Een spiegel voor de zorg: Leren van patiënten in spiegelbijeenkomsten [scriptie]. Rotterdam: iBMG, 2007.

    Google Scholar 

  6. Brouwer W, Delnoij DMJ. Verdiepingsstudie prestatie-indicatoren consumenttevredenheid en patiënttevredenheid. Utrecht: NIVEL, 2004.

    Google Scholar 

  7. Grol R, Wollersheim H. Naar een correct meetsysteem: UMC's en zorgverleners moeten prestatie-indicatoren verder ontwikkelen. Medisch Contact 2005;60:1348-51.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

senior adviseur met specifieke aandacht voor patiëntgerichtheid en ketenzorg, Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO, Utrecht.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Binkhorst, T. De stem van de patiënt helpt!. BIJB 24, 53–58 (2008). https://doi.org/10.1007/BF03076332

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03076332

Keywords

Navigation