Skip to main content
Log in

Evidence-based fysiotherapie: mythe of werkelijkheid?

  • Capita selecta
  • Published:
Stimulus

Samenvatting

Om zowel door de overheid, de financiers van de zorg als door de wetenschap serieus genomen te worden is het aantonen van de effectiviteit van fysiotherapeutische interventies een noodzakelijke voorwaarde geworden. De hogesnelheidstrein van het effectiviteits- en doelmatigheidsonderzoek dendert door de gezondheidszorg. Dit betekent eigenlijk dat kosten-batenanalyses de rode draad vormen voor het reguleren van het gezondheidsbeleid. Een discipline als fysiotherapie wordt op deze manier gedwongen hoge prioriteit te geven aan evaluatieonderzoek. Helaas wordt deze ontwikkeling niet zelden verward met het ‘evidence based medicine (EBM-)’denken. De wetenschap lijkt als neutrale scheidsrechter te worden ingezet bij het nemen van beslissingen over zorgvoorzieningen. Identificatie met deze onterechte eenzijdige empirische wetenschapsopvatting doet geen recht aan de oorspronkelijke doelstellingen van het evidence-based denken en handelen waar juist de complexe relatie tussen de klinische praktijk en de wetenschap genuanceerd voor het voetlicht wordt gebracht. De verschuiving naar het EBM-denken en handelen staat los van de kwantiteit van de beschikbare evidentie. Ons handelen is niet altijd gebaseerd op keiharde wetenschappelijke gegevens. In dit artikel worden misvattingen die bij fysiotherapeuten leven over het EBM-denken besproken. Gesteld wordt dat de inzet van het EBM-denken primair verwijst naar de gewenste verandering van de attitude van de fysiotherapeut. Hierdoor ontstaat transparantie bij een afgewogen advies voor het starten van een behandeling of geen behandeling c.q. doorverwijzing naar een andere professional.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. Richters (1991). Discursief: redenerend. Taal is niet alleen een medium voor het overdragen van informatie, maar leent zich ook om al redenerend tot (oorzakelijke) kennis, vergroting of correctie, dan wel verwerping van kennis te komen. Dit geldt ook voor ethische inzichten en posities.

  2. In een reeks van vier artikelen wordt het thema ‘Wetenschapstheorie en fysiotherapie’ in Fysiopraxis (2003-8 tot 2004-9) besproken. Wetenschapstheoretische problemen rond evaluatieonderzoek, theoriegeladenheid van waarneming en de status van de fysiotherapiewetenschappen worden geanalyseerd.

  3. Richters (1991). Heuristiek: een denkmethode waarbij uitgaande van algemene veronderstellingen getracht wordt tot nieuwe inzichten te komen.

Literatuur

  • Hendriks E. Implementeren van richtlijnen. In: Hullegie W. Fysiotherapie en wetenschap. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg, 2003.

  • Hengel E van. Het verlicht subsumptiemodel. In: Luyten J, Hoefnagels B. Het oog van de wetenschapsfilosoof: visies op wetenschap en technologie. Amsterdam: Boom, 1995.

  • Koningsveld H. Het verschijnsel wetenschap. Amsterdam: Boom, 1982.

  • Nagi S. Some conceptual issues in disability and rehabilitation. In: Sussman M, editor. Sociology and rehabilitation. Washington: American Sociology Association, 1965:100-13.

  • Offringa M, Assendelft WJJ, Scholten RJPM. Inleiding in evidence-based medicine. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum, 2003.

  • Vliet Vlieland T, Verhoeven J. Evidence-based practice bij complexe gezondheidsvraagstukken. In: Fysiotherapie en wetenschap. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg, 2003.

  • Verhagen A. Evidence-based medicine. In: Hullegie W. Fysiotherapie en wetenschap. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg, 2003.

  • Verhoeven J. Van biomedisch naar biopsychosociaal model. In: Fysiotherapie en wetenschap. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg, 2003.

  • Vet CW de. Klinimetrie. Wageningen: Ponsen en Looijen BV, 2002.

  • Wiersma T. Twee eeuwen zoeken naar medische bewijsvoering. Amsterdam: Boom, 1999.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Sportfysiotherapeut en wetenschapsfilosoof in Enschede.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Hullegie, W. Evidence-based fysiotherapie: mythe of werkelijkheid?. STIM 23, 159–163 (2004). https://doi.org/10.1007/BF03076106

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03076106

Navigation