Skip to main content
Log in

Manueel-therapeutisch onderzoek: is provocatie van pijn een belangrijke diagnostische aanwijzing voor spinale functiestoornissen?

  • Published:
Stimulus

Samenvatting

Bij afwijkende beweeglijkheid en weefselweerstand in combinatie met pijnprovocatie moet men altijd denken aan mogelijke functiestoornissen van spinale segmenten. De pijnprovocatie lijkt hierbij de voornaamste diagnostische aanwijzing. Alleen afgaan op de pijn kan echter leiden tot verkeerde diagnoses met betrekking tot eventuele gewrichtsdysfunctie.

Dit artikel is een verslag van een enkelblindonderzoek om na te gaan in hoeverre een manueel-therapeut in staat is tot differentiëren tussen pijnlijke en niet-pijnlijke cervicale segmenten, zonder verbale uitingen van de patiënt met betrekking tot eventueel opgewekte pijn.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Department of Physiotherapy, University of Queensland, Australië

Manual examination: is pain provocation a major cue for spinal dysfunction? [Australian Physiotherapy 1994; 40:159–65]

Appendix

Appendix

Schaalindeling van de beweeglijkheid

 

Gradering

Criteria

1

Duidelijk hypermobiel (instabiel)

Er wordt geen weerstand waargenomen gedurende een gemiddelde verplaatsing; de verplaatsbaarheid is groter dan gemiddeld. De normale elastische beperkende weerstand wordt aan het eind van de verplaatsing niet ondervonden.

2

Middelmatig hypermobiel

Er wordt weinig of geen weerstand waargenomen gedurende een gemiddelde verplaatsing; pas bij een meer dan gemiddelde verplaatsing wordt de elastische beperkende weerstand ondervonden.

3

Licht hypermobiel

Er wordt minder weerstand waargenomen gedurende een gemiddelde verplaatsing; er is een iets groter dan gemiddelde verplaatsing nodig voordat de elastische beperkende weerstand wordt ondervonden.

4

Normaal

Er wordt weerstand ondervonden, maar deze belemmert de beweging pas bij het bereiken van het einde van de gemiddelde verplaatsing; de verplaatsing wordt geleidelijk geremd door een normale elastische weerstand.

5

Licht hypomobiel

Er wordt eerder gedurende de verplaatsing een toegenomen weerstand ondervonden, die geleidelijk toeneemt naarmate de grens van de verplaatsbaarheid wordt bereikt; de verplaatsbaarheid is licht verminderd.

6

Middelmatig hypomobiel

De beperkende weerstand tegen verplaatsing neemt tamelijk snel toe en is minder elastisch; de verplaatsbaarheid is verminderd.

7

Duidelijk hypomobiel

De beperkende weerstand tegen verplaatsing is abrupt; de verplaatsbaarheid is minimaal of verwaarloosbaar klein.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Jull, G., Treleaven, J. Manueel-therapeutisch onderzoek: is provocatie van pijn een belangrijke diagnostische aanwijzing voor spinale functiestoornissen?. STIM 14, 257–260 (1995). https://doi.org/10.1007/BF03076044

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03076044

Navigation