Skip to main content
Log in

Wat is er problematisch aan ‘problematisch gebruik’?

Conflicterende visies in België over de invulling van een begrip

  • Artikelen
  • Published:
Verslaving

Samenvatting

In België zijn de meningen over de betekenis en de inhoud van het begrip ‘problematisch gebruik’ sterk verdeeld. Enerzijds definiëren (voornamelijk) vertegenwoordigers van justitie dit concept in termen van maatschappelijke overlast. Anderzijds verwijzen (voornamelijk) hulpverleners in dit verband naar de aard en omvang van zelfgerapporteerde druggerelateerde problemen van druggebruikers. De contrasterende visies komen aan de oppervlakte wanneer professionals met verschillende achtergronden onderling enkele casussen bespreken. Deze confrontatie geeft een beeld van de huidige denkpraktijk en de maatschappelijke en juridische context van middelengebruik in België.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. Wet van 3 mei 2003 tot wijziging van de wet van 21 februari 1921 betreffende het verhandelen van giftstoffen, slaapmiddelen en verdovende middelen, psychotrope stoffen, ontsmettingsstoffen en antiseptica en van de stoffen die kunnen gebruikt worden voor de illegale vervaardiging van verdovende middelen en psychotrope stoffen (B.S. 2 juni 2003).

  2. Arrest nr. 158/2004 van 20 oktober 2004.

Literatuur

  • August. G. J., Winters, K.C., Realmuto, G.M., Tarter, R., Perry, C. & Hektner, J. M. (2004). Moving evidence-based drug abuse prevention programs from basic science to practice: ‘bridging the efficacy-effectiveness interface. Substance Use & Misuse, 39, 2017-2053.

  • Casselman, J., Noirfalise, A., Meuwissen, K. & Maisse, L. Justitie – hulpverlening: duidelijke afspraken. Actiepunt 4.1.2. Beleidsnota van de Federale Regering in verband met de drugproblematiek van 19 januari 2001. Eindverslag 31/01.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Drs. M. Muys is wetenschappelijk medewerker, licentiaat in de Wijsbegeerte en in de Criminologische Wetenschappen, Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek, Universiteit Gent, België.

T. Slingeneyer is assistent licentiaat in de Rechten en in de Criminologische Wetenschappen, Ecole de Criminologie, Université Catholique de Louvain, België.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Muys, M., Slingeneyer, T. Wat is er problematisch aan ‘problematisch gebruik’?. TVER 2, 65–68 (2006). https://doi.org/10.1007/BF03075356

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03075356

Navigation