Skip to main content
Log in

Onderzoek in de verzekeringsgeneeskunde in de lift

  • Voor de praktijk
  • Published:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde Aims and scope

Samenvatting

Recentelijk is een aantal initiatieven van start gegaan om onderzoek binnen de verzekeringsgeneeskunde in Nederland te versterken en het vakgebied te academiseren. Doel van dit artikel is om verzekeringsartsen kennis te laten nemen van een aantal ontwikkelingen en initiatieven op het gebied van onderzoek binnen de verzekeringsgeneeskunde.

Voor de verzekeringsarts op de werkvloer zijn de uitkomsten van kennisontwikkeling van groot belang en voor onderzoekers is hun inbreng in wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Choy J. Het woord is aan de professionals: Rapportage over de raadpleging van de verzekeringsgeneeskundigen en arbeidsdeskundigen over hun beeld van de gewenste kwaliteit van het sociaal medisch handelen. Amsterdam: Bureau Sociaal Medische Zaken, UWV, 2005.

    Google Scholar 

  • Beroepsprofiel verzekeringsarts. NVVG, 2002.

  • UWVA en NVVG zien geen crisis binnen UWV. Persbericht NVVG–UWVA, 27-10-2005.

  • Raad voor Gezondheidsonderzoek. Advies Onderzoek Verzekeringsgeneeskunde. Den Haag: Raad voor Gezondheidsonderzoek, 2004; publicatie nr 44.

  • Gezondheidsraad. Beoordelen, behandelen, begeleiden. Medisch handelen bij ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Den Haag, Gezondheidsraad, 2005; publicatie nr 2005/10.

  • Gezondheidsraad. Verzekeringsgeneeskundige protocollen: Aspecifieke lage rugpijn. Den Haag: Gezondheidsraad, 2005; publicatie nr 2005/15.

  • Gezondheidsraad. Verzekeringsgeneeskundige protocollen: Hartinfarct. Den Haag: Gezondheidsraad, 2005; publicatie nr 2005/15.

  • Willems JHBM, Croon NHTh, Koten J-W. (red). Handboek Arbeid en Belastbaarheid. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Personalia

Jan Lucas Hoving is senior onderzoeker bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Academisch Medisch Centrum Amsterdam, en senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde AMC–UWVVUmc.

Wouter Meijer is arts–epidemioloog, coördinator academisering verzekeringsgeneeskunde, Directie Sociaal Medische Zaken (SMZ).

Han Willems is bijzonder hoogleraar Sociale Verzekeringsgeneeskunde bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Academisch Medisch Centrum Amsterdam, lid coördinatieteam Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde AMC–UWV–Vumc, en coördinator van het door het SIG gefinancierde ‘Onderzoeksprogramma Verzekeringsgeneeskunde’.

Willem van Mechelen is hoogleraar sociale geneeskunde i.h.b. de bedrijfs– en sportgeneeskunde, afdeling Sociale Geneeskunde en Instituut voor ExtraMuraal Geneeskundig Onderzoek, VUmc te Amsterdam, en lid coördinatieteam Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde AMC–UWVVUmc.

Monique Frings–Dresen is hoogleraar Beroepsziekten bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Academisch Medisch Centrum Amsterdam, en voorzitter coördinatieteam Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde AMC–UWVVUmc.

Correspondentieadres

Dr. J.L. Hoving, AMC, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Postbus 22660, 1100 DE Amsterdam.

Contact

Verdere informatie over de projecten kan worden opgevraagd bij het secretariaat van het KCVG: Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde AMC–UWV–VUmc, MF–kamer C.507, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Hoving, J.L., Meijer, W.T., Willems, J.B.B.M. et al. Onderzoek in de verzekeringsgeneeskunde in de lift. TVBV 14, 542–545 (2006). https://doi.org/10.1007/BF03074485

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03074485

Navigation