Skip to main content
Log in

Het functioneringsgesprek: last of lust

  • Beroepsuitoefening
  • Published:
TandartsPraktijk Aims and scope

Abstract

Het houden van functioneringsgesprekken is in vele organisaties (zowel in het bedrijfsleven als in (tand)artspraktijken) vervallen tot een rituele dans. Het gesprek ontstijgt soms nauwelijks het niveau van een koffiepraatje en de meerwaarde is op zijn minst twijfelachtig.

In andere gevallen blijkt het functioneringsgesprek een disciplinemaatregel te zijn: als een medewerkster niet functioneert 'krijgt ze een functioneringsgesprek.' Het functioneringsgesprek en het beoordelingsgesprek zijn dan elkaars synoniemen geworden.

Dat is jammer, want een goede systematiek levert een bijdrage op diverse terreinen: u achterhaalt de oorzaak van knelpunten in het functioneren en u kunt samen kijken wat er moet gebeuren om deze weg te nemen, u beïnvloedt de arbeidssatisfactie van uw personeel en uiteindelijk stuurt u aan op de bedrijfsmatigheid van uw praktijk.

In dit artikel wordt het doel en de achtergrond van het functioneringsgesprek behandeld. In een volgend artikel zullen we vooral stilstaan bij de opbouw van het functioneringsgesprek en de te hanteren gesprekstechniek.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Erik Ranzijn is arbeids- en organisatiepsycholoog. Hij begeleidt organisaties en individuen in hun professionele ontwikkeling.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Ranzijn, E. Het functioneringsgesprek: last of lust. TAPR 26, 230–232 (2005). https://doi.org/10.1007/BF03072478

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03072478

Navigation