Skip to main content
Log in

De zorgboerderij en het dorp dat verdween

  • Casus
  • Published:
Psychopraxis, jaargang 2005

Samenvatting

De Kelholt was gelegen in een landgoed dat grensde aan het dorp. Vroeger stond er ook nog een landhuis, maar in de oorlog was ‘het kasteel’, zoals de dorpelingen het noemden, kapotgeschoten en niet herbouwd. Het dorp behoorde ook niet meer aan de baron, maar maakte deel uit van de gemeente waarvan het centrum enkele kilometers verderop lag. Het dorp zelf had een kerk, een basisschool, een bakker, een groenteboer, een sigarenzaak, een slager en een bankfiliaal. Het dorp had zelfs een station. Dat daar tweemaal per uur voor beide richtingen een trein stopte was historisch zo gegroeid en maakte het dorp bijzonder aantrekkelijk voor forensen. Het was een sjiek dorp. Het bericht dat een landelijke organisatie voornemens was De Kelholt om te bouwen tot een zorgboerderij waar autisten zouden kunnen werken en leven, veroorzaakte ophef in de kleine gemeenschap. Autisten waren onvoorspelbaar en gevaarlijk, werd gezegd.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Paul Koch.

Additional information

Paul Koch is neuroloog-psychiater en was jarenlang verbonden aan het Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Wolfheze (thans De Gelderse Roos)

Tegenwoordig is hij werkzaam als psychiatrisch consulent voor een SGLVG-kliniek en voor de consulententeams van de Centra voor Consultatie en Expertise

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Koch, P. De zorgboerderij en het dorp dat verdween. PSYC 7, 153–155 (2005). https://doi.org/10.1007/BF03072222

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03072222

Navigation